És el primer baròmetre del CIS després dels indults als presos polítics i de la crisi de govern. I l'òrgan dirigit per José Félix Tezanos reforça el PSOE de Pedro Sánchez, que recuperaria terreny davant Pablo Casado. Si fa un mes aquesta distància s'havia escurçat a tres punts i mig, ara torna a superar els cinc punts. Per altra banda, també recupera terreny l'extrema dreta de Vox, mentre Unidas Podemos continua relegada com la quarta força. L'enquesta va ser feta entre els dies 2 i 15 de juliol sobre una mostra de 4.000 entrevistats. No se sap si podria ser l'últim CIS amb Tezanos al capdavant. Els rumors sobrevolen Madrid.

Segons aquest baròmetre, si avui hi hagués eleccions, i sempre segons el CIS, el PSOE de Pedro Sánchez les tornaria a guanyar amb el 28,6% dels vots a les urnes, un 1,2% més que ara fa un mes. En canvi, el PP de Pablo Casado baixaria mig punt, amb el 23,4% dels sufragis. D'aquesta manera la distància entre tots dos s'amplia a cinc punts i dues dècimes. L'extrema dreta de Vox continuaria sent la tercera força amb el 13,6% i recuperaria tot el terreny perdut, sis dècimes més. I Unidas Podemos seria la quarta, amb el 10,6%, un 1,4% menys, pràcticament el que guanyen els socialistes. En cinquena posició quedaria Ciutadans, que perdria dues dècimes, fins al 5,5%.

Per blocs, doncs, el del govern espanyol, el PSOE i Unidas Podemos, sumaria el 39,2% dels vots. Aquest percentatge representa dues dècimes menys que en ell baròmetre de juny, tot i que només té en compte els dos partits de govern. Per la seva part, la suma del PP, l'extrema dreta de Vox i Ciutadans es quedaria pràcticament igual, amb el 42,5%, una dècima menys.

Pel que fa a les formacions independentistes catalanes, hi ha una lleugera reorganització, però sense alterar l'ordre d'arribada a meta. ERC continua sent la primera força independentista al Congrés, amb una intenció de vot del 3,3% (sobre el conjunt de l'Estat), tres dècimes menys. Les mateixes tres dècimes que pujaria Junts per Catalunya, que aconseguiria l'1,9% de sufragis. La CUP baixaria una dècima, fins al 0,7%. Al País Basc, el PNB obtindria un 1,4% (igual que en el baròmetre anterior) i EH Bildu un 0,7% (tres dècimes menys).

Díaz supera Sánchez

Com és habitual ja en les últimes enquestes del CIS, tots els líders polítics suspenen en la seva valoració per part dels enquestats. Al capdavant, però, una vicepresidenta supera el president: Yolanda Díaz obté un 4,7 sobre 10 i Pedro Sánchez  un 4,3. Per darrere se situa Íñigo Errejón, líder de Más País, amb un 4,2. La llista la tanquen Inés Arrimadas (3,5), Pablo Casado (3,4) i Santiago Abascal (2,8).

Paradoxalment, en tant que ministra, la gestió de Yolanda Díaz és aprovada, amb una nota de 5,1, la mateixa que obté la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño. La més ben valorada és la titular de defensa, Margarita Robles, amb un 5,3. Aquestes tres ministres són les úniques que aproven.