S'esgota el temps per donar resposta a les fiances de 5,4 milions d'euros que reclama el Tribunal de Comptes a 34 exmembres i alt càrrecs del Govern. Això no obstant, i més enllà de les gestions perquè l'ICF avali les fiances a través del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat, continuen també en marxa els darrers intents de recórrer contra les exigències econòmiques de l'òrgan fiscalitzador.

La defensa de l'expresident Carles Puigdemont ha presentat un recurs davant del Tribunal de Comptes contra la denegació de l’ampliació del termini per fiançar les quantitats que aquest òrgan reclama dins del procediment obert sobre l’ús de fons de política exterior per a la promoció el procés.

 

El recurs presentat per la defensa de Puigdemont davant de la unitat d’actuacions prèvies de la secció d’enjudiciament demana l’ampliació d’aquest termini, que acaba en les properes hores, i la suspensió de la resolució en què es denegava l’ampliació del termini fins que es resolgui el recurs.

Indefensió

Al·lega que a l'escrit en què el Tribunal de Comptes rebutja ampliar el termini no se'ls aporta les raons per les quals no s’accepta una pròrroga i es considera 15 dies com a temps suficient per dipositar els 2.085.507 euros que es reclamen a Puigdemont.

“No ens queda sinó entendre que som davant una resolució a clarament immotivada i desproporcionada i, sens dubte, causant d’indefensió”, adverteix el text on es denuncia que “s’estableix un termini irracional que impedeix poder aconseguir les quantitats, els avals o les garanties necessàries”.

Falta d'imparcialitat

La defensa de Puigdemont denuncia un cop més “falta d’independència i imparcialitat de la delegada instructora”. Així mateix, rebutja que aquest sigui un cas de responsabilitat civil, atès que la suposada víctima, que seria la Generalitat, nega que hagi patit cap dany. Per tant, conclou que es tracta d’una acusació de naturalesa penal, exercida, a més, pel ministeri fiscal, i reclama les garanties inherents a un procés de caràcter jurisdiccional.

El recurs insisteix que no s’ha informat Puigdemont sobre el procediment fins a pràcticament el moment de la citació per a la liquidació provisional; es denuncia la vulneració del dret a la tutela judicial efectiva; la vulneració del dret a la defensa, a un procés contradictori i a la presumpció d’innocència, així com vulneració del principi d’igualtat d’armes. Per tot plegat, reclama la suspensió de les actuacions prèvies i de les presents diligències.

Duplicitat de les fiances

Finalment, denuncia la vulneració del principi non bis in idem, arran de la duplicitat de fiances per assegurar la mateixa responsabilitat. “Materialment es pretén sancionar doblement uns mateixos fets”, adverteix tot recordant que el judici en el procés que es va celebrar al Suprem ja es van haver de presentar les quantitats que ara es pretenen reclamar.

 

A la imatge principal, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont / ACN