L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida troba l'escalf dins el seu propi govern de coalició. Ciudadanos, que després de fracassar a les eleccions a la Comunitat, encara li queda el consistori, ha donat un gir radical en el seu posicionament sobre el contracte de les mascaretes que ha acabat en un jutjat per frau i blanqueig de capitals.

Així doncs, la vicealcaldessa taronja, Begoña Villacís, ha sortit en defensa d'Almeida i s'ha dirigit a l'oposició reivindicant la gran tasca feta amb un contracte on es va rebre el material tard i defectuós: "Vostès van votar amb nosaltres i van donar la conformitat per aquest contracte i per què? Perquè van salvar vides. Quant costa que un policia estigués una setmana més a casa seva sense mascareta? Quantes vides ha salvat? Gracies a aquest maleït contracte, es van salvar vides".

La sorpresa ha estat doble: per les seves declaracions i perquè fa tan sols quinze dies, Ciudadanos se'n desmarcava i demanava màxima transparència i pulcritud en uns contractes que, ja d'entrada, ha quedat confirmat que no van ser ètics. Un dels dos comissionistes, Luis Medina, ha admès que va aprofitar el tràfic d'influències perquè coneixia un cosí d'Almeida, en Carlos, per arribar al consistori i fer negoci. "Pa la saca", això escrivia l'altre comissionista, Alberto Luceño, quan va saber que amb comissions s'havien emportat més de cinc milions d'euros.

L'Ajuntament de Madrid: una víctima?

Però Villacís no ha acabat aquí i ha entonat un discurs totalment victimista: "Vull compartir amb vosaltres la llosa que suposa la càrrega i la responsabilitat de protegir els nostres madrilenys i treballadors. Mentre dèiem que ningú sortís al carrer, nosaltres enviàvem als nostres treballadors al carrer. Crec que es van aprofitar de nosaltres i és la justícia qui ho ha de determinar. 3.000 folis del sumari i no han trobat res de nosaltres i no hi ha ningú investigat dins l'Ajuntament. A tots els madrilenys jo els vull demanar perdó perquè els seus diners van acabar en béns de luxe i els ofereixo un compromís, farem tot el possible perquè els diners que s'han convertit en rellotges i iots acabi d'on no hauria d'haver sortit: a les butxaques dels madrilenys".

En paral·lel, el cas segueix als jutjats. Luis Medina, va declarar ahir per un presumpte frau i blanquejar els guanys de la venda de material sanitari defectuós i comissionar més d'un milió d'euros en plena pandèmia derivats del consistori madrileny. Veient que cada cop està més lligat de mans i peus per la justícia, posa a disposició la seva herència com a fiança. Cal recordar que ja va declarar anteriorment que no podia ser embargat perquè "només tenia poc més de 200 euros al banc". Així doncs, Medina pretén pagar els 900.000 euros que li ha imposat el jutge d'entrada. El mateix comissionista, definit ell mateix com un empresari d'èxit, ho ha remès en un escrit al jutge d''Instrucció número 47 de Madrid, Ángel Carretero. En concret, el que ha remès al jutge són  els seus drets  sobre l'herència de la seva àvia paterna, que encara no ha cobrat perquè la sentència que li reconeix quatre milions d'euros per estar recorreguda