Macarena Olona no és, precisament, una dona amb pèls a la llengua. Ja no ho era quan formava part de Vox, un partit marcat per la disciplina interna i la manca de qüestionament al seu líder i fundador Santiago Abascal, i ara que ja no forma part del partit i va per lliure, encara que es queda menys coses per ella mateixa. Després d'unes setmanes de silenci en les que s'ha dedicat a viatjar per l'Amèrica Llatina i preparar una plataforma contra la ideologia de gènere, en els últims dies ha tornat als mitjans de comunicació per desfogar-se sobre com ha estat el seu pas pel partit d'ultradreta, especialment de les males experiències i denunciat una manca de democràcia interna que considera molt greu i que, adverteix, podria fer que s'acabés il·legalitzant la formació. Així ho ha suggerit en una entrevista a El Programa de Ana Rosa, l'endemà que Isabel Díaz Ayuso digués en el mateix plató que Pedro Sánchez és el Le Pen de l'esquerra espanyola i que vol empresonar els partits de l'oposició. 

Olona va aterrar amb un paracaigudes i vestida de sevillana a les eleccions d'Andalusia del passat mes de juny, on les enquestes li donaven una millora substancial dels resultats respecte a les últimes eleccions, fet que la situava a la vicepresidència de la Junta i fins i tot amb la capacitat de disputar-li la presidència a Juanma Moreno. La realitat, però, va ser la contrària: Moreno va guanyar per majoria absoluta i la recentment empadronada a Salobreña (Granada) va quedar relegada a la irrellevància. Per ella, aquests resultats van suposar un abans i un després, perquè no se'ls esperava gens: "Em van traslladar una imatge que no era real, em deien que no baixàvem dels 22 escons (...), ara, amb perspectiva em sembla ridícul". Un mes després es va donar de baixa per un motiu de salut, ja que es volia centrar a recuperar-se. Durant aquesta baixa va continuar sent protagonista i a la seva tornada no va arribar a tornar a entrar a Vox, ja que el seu expartit li va tancar la porta per la seva actitud en les últimes setmanes, acusant-los de una manca de democràcia interna que ara, segons Olona, podria suposar la seva il·legalització. 

Difusió d'un àudio sexual 

Aquesta ràpida recuperació de la malaltia d'Olona, que assegura que té informes mèdics que l'acrediten, però que finalment va acabar sent un problema de tiroides, va ser posada en dubte per part d'Abascal o Ortega Smith, el seu gran enemic dins el partit i amb qui mai van arribar a tenir una bona relació. "A Andalusia ningú posava en dubte la meva malaltia, però he vist que des de Vox han utilitzat comentaris velats, han parlat amb ironia d'una "miraculosa recuperació", han deixat entreveure que els meus problemes de salut no eren certs i des de les files de Vox això ho han filtrat a la premsa", ha lamentat Macarena Olona, visiblement dolguda per aquesta situació. En la mateixa línia també ha denunciat que des de les files del partit algú va difondre un àudio sexual fals, entre altres coses, fet que ha posat a prova alguns dels seus valors com ara la lleialtat al partit. 

Olona adverteix de la possibilitat que Vox sigui il·legalitzat 

Olona és molt conscient del seu poder dins del partit i per això, els seus comentaris sobre una il·legalització han estat vistos com una amenaça. Després de tirar la pedra, ha amagat la ma, assegurant que romandrà en un "lleial silenci", per evitar que el seu expartit sigui il·legalitzat: "No contestaré a determinades preguntes perquè hi ha un risc que es posi en marxa el procés d'il·legalització de Vox, per raons purament polítiques, i estem entrant en un any d'eleccions", ha deixat caure. "Quan era diputada, el perill que veia en Dolores Delgado com a fiscal de l'estat era que tingués la temptació d'activar el mecanisme d'il·legalització del partit per fer-lo desaparèixer", quelcom que es planteja com una possibilitat. Per això, ha demanat una estratègica jurídica interna i s'ha ofert a ella mateixa per elaborar-la. 

"Després de la meva sortida van començar a florir veus de persones vinculades al partit que denuncien una manca de democràcia interna, faltes de respecte, fets que identifiquen com a motius per marxar de Vox", tot recordant que "l'activació de la il·legalització d'un partit es pot iniciar quan aquest deixa d'actuar de manera democràtica, que hagin sortit 20 o 30 veus denunciant aquesta situació ja té una repercussió". Sobre el seu cas personal, ha evitat donar més detalls, però adverteix que la seva veu podria causar estralls a un projecte al qual no vol fer mal. Tota una declaració d'intencions.