Juanma Moreno ha venut el seu perfil per davant del partit. Si fem un símil que ens cau més aprop, trobem que l'estratègia ja l'han replicat anteriorment altres companys del PP com Xavier Garcia Albiol a Badalona. Així doncs, per arribar a la majoria absoluta andalusa Moreno tenia clar els seus objectius: vendre's com el candidat de tots i combatre l'abstenció amb una campanya on repetia cada dia que ningú anés a la platja sense abans haver votat, malgrat les temperatures infernals que viu el sud d'Espanya.

El candidat moderat?

Aquesta moderació venuda com el president que vol abraçar tots els andalusos, també ha estat més fàcil gràcies al camí que li ha donat indirectament Vox. La ultradreta, amb Macarena Olona al capdavant, ha punxat les expectatives que tenia i va quedar massa caricaturitzada en els dos debats televisius celebrats on va treure llibres de primària per parlar de la masturbació o sent qüestionada pel fet no ser andalusa ni conèixer els problemes reals d'aquesta comunitat.

En paral·lel, la proximitat de Juanma Moreno, també venent-se com un hipster de la dreta, ha acabat ensorrant els socialistes. El president andalús ha cuidat fins el darrer moment tots els detalls. Des de com anar vestit, sense corbata i amb americanes esportives, fins a confessar que el grup musical que més escolta aquestes setmanes són els catalans Sidonie. Però darrere d'aquest retrat perfectament calculat hi ha un passat.

Protagonista de la llibreta de Bárcenas

El que li pesa com una llosa tot i sortir-ne victoriós a les eleccions és l'estret lligam amb la corrupció del PP. De fet, ell és un dels noms que surt de forma destacada en els papers de l'extresorer del partit, Luis Bárcenas. A la famosa "llibreteta", tal com anomenava María Dolores de Cospedal, hi apareixia el líder andalús. Així doncs, Moreno va ser el vuitè càrrec més ben pagat dels populars el 2006 i que va gaudir d'un doble sou, com a càrrec electe i com a dirigent del partit, durant deu anys, en què va arribar a percebre en total un milió d'euros.

Les retribucions que Moreno cobrava del partit no eren il·legals, i de fet les declarava a Hisenda, però no eren de domini públic ni les coneixien els dirigents del PP que tenien responsabilitats orgàniques però no cobraven les grans quantitats percebudes pels privilegiats que formaven part dels homes forts de Gènova.

Moreno, dels millor pagats

La cúpula del PP tenia estipulats dos tipus de sobresous: els percebuts en B i que es lliuraven en sobres i els assignats com a despeses de representació o complements per participar en activitats com a seminaris o conferències. El 2010, Moreno va cobrar uns 65.000 euros com a diputat al Congrés i 41.496 més en concepte de “'Conferències, seminaris i despeses de representació del PP'. I com aquest, diversos exemples des del 2006.

Retallades en sanitat

Però els seus lligams amb Bárcenas no són l'únic que retreuen a Moreno Bonilla. Abans de tancar l'any 2021 i, encara pagant les conseqüències i els retards originats per la covid, la Junta va decidir acomiadar de forma directa 8.000 sanitaris i 12.000 van passar a tenir contractes de curta durada i més precaris. Una retallada que es concentra a l'àmbit hospitalari després de deixar en una situació molt feble l'atenció primària. 

Per donar la volta a aquesta llosa, Moreno s'ha compromès en campanya pel que fa a la sanitat. En total, el president ha promès 191 actuacions en infraestructures o l'impuls a la Llei del Medicament. Un altre punt del programa de Moreno que haurà de resoldre en aquesta legislatura serà el reforçament de les places de formació sanitària especialitzada, les quals es van comprometre augmentar per donar resposta al dèficit de professionals a la regió.

Una mesura a què se suma l'augment de 150 euros per al personal sanitari A2 d'hospitalària, així com la retribució de la prolongació de les jornades de vesprada i l'extensió de la carrera professional i el seu augment salarial. De moment però, tan sols promeses.