Londres ja celebra la Diada 2022. Ha estat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) qui ha preparat per a aquest dissabte tot un seguit d'activitats a la capital d'Anglaterra dedicades a la jornada de l'11 de setembre, just un dia abans que tingui lloc la commemoració a Catalunya. El vicepresident de l'ANC, Jordi Pesarrodona, ha estat present a la celebració juntament amb l'exdiputat i filòleg Toni Strubell. "A Anglaterra, la lluita continua!", ha manifestat l'Assemblea a les xarxes socials, just quan ha començat l'esdeveniment.

🟡 Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut i trams de la Diada 2022

L'organització ha escollit el Waterloo Creative Studio de Londres com a espai per portar a terme les diverses activitats programades per a aquesta celebració. Es tracta d'un espai "obert", "ample", "modern" i amb "llum natural" situat a tan sols mitja hora a peu del palau de Buckingham i quinze minuts del Big Ben. D'acord amb les imatges difoses per la mateixa ANC, un centenar de persones s'han reunit al Waterloo Creative Studio per commemorar la Diada 2022 des d'Anglaterra. En aquest sentit, l'Assemblea bromejava fa uns dies sobre l'absència de Pere Aragonès a l'esdeveniment: "El Molt Honorable President de la Generalitat encara no ha confirmat assistència, però nosaltres us convidem a celebrar la Diada Nacional a Londres aquest dissabte".

La programació ha estat d'allò més completa. Per començar, un vermut de benvinguda gratuït acompanyat d'una actuació per al públic infantil. Després, una exhibició dels Castellers of London seguida de la intervenció del mateix Pesarrodona, la presentació de les Rutes de la Llibertat i l'actuació de la Colla Bastonera de Londres - 1 d'Octubre. Arrossada popular per dinar i concert amb cançons d'autor dels Països Catalans fins a l'Amèrica Llatina per fer el cafè. Abans de marxar, una mica de música d'un punxadiscos i, finalment, cantada dels Segadors amb la coral. En la presentació de les Rutes de la Llibertat, l'escriptor Chris Bambery ha fet una repassada històrica al desencaix natural de Catalunya-Espanya i ha establert analogies amb Escòcia-Regne Unit. "Aquest desencaix i aquesta catalanofòbia és part del fonament de l'Estat, sempre acaba aflorant i cal respondre-hi en conseqüència", ha dit.

Cartell ANC Londres Diada 2022
Cartell de la celebració de l'ANC a Londres per la Diada 2022 / ANC

La celebració de la Diada 2022 ha estat marcada per dos fets: per una banda, la controvèrsia al voltant de la manifestació independentista d'aquest diumenge per l'absència tant d'Aragonès com de la resta d'alts-càrrecs d'ERC; per una altra, la mort de la reina Elisabet II, cosa que ha colpit el Regne Unit en un moment delicat tant polític com econòmic.