Si bé Carles III ja era rei des del moment que va morir la seva mare, ja que la llei anglesa no permet que la corona no reposi en el cap de ningú, no ha estat fins aquest dissabte que el seu nomenament s'ha fet oficial. A través d'una cerimònia que ha estat televisat per a tot el món, Carles III ha estat proclamat formalment nou rei del Regne Unit i catorze països de la Commonwealth en successió d'Isabel II, que va morir dijous passat als 96 anys al castell escocès de Balmoral.

El cerimonial Consell d'Ascensió ha declarat el príncep Carles Felip Artús Jordi com el nou monarca Carles III, i després els assistents a l'acte, sobretot figures polítiques, han clamat: "Déu salvi el rei". La cerimònia s'ha pogut seguir pels mitjans per primer cop a la història, ja que anteriorment, es feia a porta tancada. Així continua el camí que va començar la seva mare Elisabet II, obrir al públic antigues cerimònies de la monarquia. Ho va demostrar amb la seva pròpia coronació un ritual guardat amb recel dels ulls del públic fins que va ser el torn d'Elisabet, quan es va retransmetre per televisió. 

Justament, quan en la cerimònia ha estat el torn de Carles per adreçar-se als assistents, la continuïtat del llenat de la seva mare ha protagonitzat part del seu discurs. Carles III ha afirmat aquest dissabte que seguirà "l'exemple" assegut per la seva mare, regnant respectant els principis constitucionals i servir als ciutadans amb dedicació. Després del seu discurs sobre el deure ha prosseguit la cerimònia, adreçant un altre aspecte clau de la monarquia britànica, l'Església d'Escòcia, de la qual passa a ser-ne el cap. Davant un nodrit grup d'autoritats polítiques i socials, Carles III també ha jurat  garantir la protecció d'aquesta.

Acte de proclamació de Carles III a Londres / Efe

Acte de proclamació de Carles III a Londres / Efe

El pes del deure del llegat 

Com en el seu discurs del passat divendres, Carles III ha insistit a mostrar-se com l'hereu del llegat de la seva mare, malgrat ser de formes diferents. Ha dit que és "profundament conscient" del llegat d'Elisabet II i dels "deures i vastes responsabilitats de la sobirania" que ha heretat. "En assumir aquestes responsabilitats, m'esforçaré per seguir l'exemple inspirador que se m'ha donat, en defensar el govern constitucional i buscar la pau, l'harmonia i la prosperitat dels pobles d'aquestes illes i dels regnes i territoris de la Commonwealth a tothom", ha reiterat. El nou rei ha agraït les mostres de condol que la seva família ha anat rebent des de la mort de la seva mare i ha conclòs afirmant: "Per dur a terme la pesada tasca que se m'ha encomanat, a la qual dedico el que em queda de vida, prego per la guia i l'ajuda de Déu totpoderós".