Hores abans de la celebració de la Diada, la presidenta del Parlament suspesa i presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha destacat que l'absència de gran part dels dirigents d'ERC, així com de tots els consellers republicans i del mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la manifestació de la Diada convocada per l'ANC "desanima i desmobilitza". Al parer de Borràs "el que cal és el contrari, cal ser al costat de la gent, assumir crítiques, entomar-les i escoltar les queixes per treballar per posar-hi remei".

Laura Borràs ha participat aquest dissabte al matí a la jornada festiva que ha tingut lloc al Parlament amb motiu dels 90 anys de la institució. "Ens hem de mobilitzar perquè és sempre un factor que ens fa avançar, sobretot a les Diades dels últims deu anys", ha insistit Borràs. Preguntada pel contingut del manifest de l'ANC, crític amb els partits i motiu pel qual ERC ha decidit no participar en la manifestació, la presidenta de Junts ha destacat que totes les Diades són reivindicatives. "Les entitats convoquen a tothom perquè surti al carrer i fora de polèmiques hem de ser-hi i instar la gent a ser-hi", ha subratllat Borràs, que ha reiterat la seva crida a la mobilització. "Per molts motius de desànim i desil·lusió, encara n'hi ha molts més que valen la pena per sortir a reivindicar-se", ha destacat. 

La victòria nacional de l'1-O

La presidenta del Parlament suspesa ha remarcat que ara que es compleix el cinquè aniversari del referèndum de l'1-O,  la Diada ha de ser "encara més" reivindicativa i ha assenyalat que si l'Onze de Setembre "és el record d'una desfeta militar" l'1 d'Octubre és "una victòria nacional". Així, ha posat l'1-O com l'exemple que "quan es van fer les coses bé" va ser quan l'independentisme anava "junt".

Alba Verges ballant sardanes en el 90 aniversari del Parlament ACN
Alba Verges i Natàlia Garriga ballant sardanes en el 90 aniversari del Parlament / Foto: ACN

90 anys del Parlament

Laura Borràs ha participat activament en els actes previstos aquest matí al Parlament, que aquest cap de setmana celebra el seu 90 aniversari així com la Diada amb una festa popular i dues jornades de portes obertes. Aquest dissabte al matí s'ha fet una ballada de sardanes davant la façana del Parlament. S'hi ha sumat Borràs, la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Aquest dissabte a la tarda actuaran els grups Gènesi Quartet, Potenza Quartet, Bella Quartet, Jazz Fusió Trio i Athrodeel, alumnes del Conservatori del Liceu. En representació de l'ESMUC hi haurà el flamenc d'Ana Brenes i el jazz del duo Alba Armengou i Vicente López. Diumenge, Diada Nacional de Catalunya, hi haurà actuacions castelleres, capgrossos, bestiari, gegants, bastoners i balls de grups folklòrics internacionals. Durant els dos dies també s'ha instal·lat un espai gastronòmic de 'food-trucks' amb operadors locals i productes de proximitat.