Lluís Llach ha titllat la llei de l'audiovisual com a una "presa de pèl" i ha carregat durament contra el govern espanyol. El cantautor, ha assegurat en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, que la situació "ha arribat a uns límits bastant incomprensibles" i ha defensat que "no s'entén que sigui una llengua que no s’utilitzi a Europa". 

Llach ha assegurat que gran part de la culpa de no blindar el català també és dels parlants, "si nosaltres no som conscients que som els únics que podem defensar això, està perdut. I ens mereixem perdre-la". Després que la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, anunciés dimarts que la quota del 6% per protegir el català no afectarà les grans plataformes com Netflix, HBO o Amazon Prime, Llach ha manifestat que "el català i la nació catalana només ho salvaran els catalans". 

Identitat cultural

"Si nosaltres no som capaços de defensar-ho, vol dir que no ens mereixem la nostra existència com a identitat cultural" ha manifestat el cantautor, i a més, ha deixat clar que ens equivoquem "si ens pensem que la nostra supervivència ja està garantida en democràcia". A més, ha afegit que "encara menys l’estat espanyol que ha sigut sempre una obsessió des de la seva fundació com a “estat modern”. En aquesta direcció ha llançat un dard cap a Esquerra Republicana: “El que jo defenso ara és el que defensava ERC; no s’entén el seu gir cap a un Estat que no genera cap confiança”. 

Llach, que està promocionant el seu concert pel Debat Constituent, que tindrà lloc el pròxim 18 de desembre al Palau Sant Jordi, ha explicat que no existeix cap mena de vincle amb el Govern ni amb el president Pere Aragonès. I ha deixat clar que no els hi han demanat cap ajuda perquè "en aquest país, això després s'entén com un deute". Tanmateix, ha assegurat que es tracta d’una entitat “també per a unionistes“, ja que no es tracta d’un ens independentista. Segons ell, és per a totes aquelles persones que vulguin qüestionar els marcs legals actuals, com les constitucions o els estatuts.

Impuls al Debat 

Per finalitzar, ha explicat que el que s'ha de fer per animar a la gent és explicar-los la situació dificilíssima en la qual ens trobem. I ha sentenciat que "si no defensem nosaltres, no ens defensarà ningú", perquè segons afirma el cantautor, "els grans partits s’han convertit en grans llocs de col·locació de portes giratòries".

 

Foto principal: Lluís Llach a l'entrevista al Matí de Catalunya Ràdio