La quota de català a la llei de l'audiovisual era un dels trumfos que havia d'exhibir ERC per defensar el seu suport als pressupostos de Pedro Sánchez. Per això, quan s'ha conegut la notícia que aquesta norma només afectarà les plataformes amb seu a l'Estat espanyol la reacció de Junts no s'ha fet esperar. L'ha exposat al Parlament, on la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, ha protagonitzat el que ha descrit com "declaracions d'urgència" per advertir que aquesta norma deixa el català "en una posició de risc", amb un "quota insignificant" de la qual quedaran excloses "les plataformes més importants, com ara Netflix, HBO, Amazone Prime o Disney".

"El govern de Pedro Sánchez, del PSOE i de Podemos, ha tornat a enganyar i ha tornat a ignorar les peticions de partits, institucions i empreses catalanes, prometent unes quotes que després no ha fet efectiva, com hem pogut comprovar al projecte de llei", ha denunciat la diputada.

 

Davant del que ha descrit com a marginació del català a l'audiovisual, Sales ha insistit a reclamar, com ja ha fet repetidament aquesta formació, que els diputats independentistes actuïn coordinats al Congrés. "Som conscients que 23 diputats junts tenen molta més força que 23 diputats separats", ha subratllat.

Tombar els pressupostos de l'Estat

En concret, Junts ha instat la resta de grups independentistes a pactar conjuntament esmenes a la llei de l'audiovisual perquè pugui contemplar la quota de català. "I sinó, a votar en contra dels pressupostos al Senat perquè tornin al Congrés i no acceptar-lo si la llei de l'audiovisual no recull quota important pel català", ha reblat.

En qualsevol cas, el grup de Carles Puigdemont ha insistit que "la millor esmena a la llei espanyola és la llei catalana", i ha emplaçat els republicans a pactar la llei de l'audiovisual que aquest grup ja ha tramitat al Parlament i que ja ha superat el termini d'esmenes. "El català està en estat d'emergència, la seva presència al sector audiovisual és essencial per al futur i per mantenir aquesta llengua viva", ha reblat.

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Mònica Sales, durant la compareixença a la sala de premsa del Parlament