La batalla del fins ara diputat de Podemos Alberto Rodríguez amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per recuperar l’escó està ja en marxa. Així ho ha comunicat Rodríguez aquest matí a la presidenta del Congrés a través d’un requeriment en forma de carta, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, en què li planteja un seguit de qüestions sobre la privació del seu escó.

“Com comprendrà, la privació del meu escó com a diputat —en representació de més de 64.000 ciutadans i ciutadanes canaris— no pot ser acceptada sense més ni més i, des d’aquest moment, li comunico la meva intenció d’exercir tots els recursos que la Llei em permeti per revertir tan arbitrària mesura”, adverteix en el text Rodríguez.

Sense procediment previ

El polític canari, que ha deixat la seva militància a Podemos arran de la decisió d'aquesta formació de fer-se enrere en la querella contra la decisió de Batet, interroga en l’escrit la presidenta del Congrés sobre el motiu pel qual se li ha comunicat la seva destitució “sense cap procediment previ”. Aquesta és la primera de les quatre qüestions que planteja formalment en el text.

Reclama també saber “quan i mitjançant quina resolució es va adoptar aquesta mesura”; després de recordar que amb aquesta decisió s’ha transformat la pena d'inhabilitació especial per una privació de l’escó pel qual va ser escollit el novembre del 2019, pregunta quin precepte de la Llei Orgànica de Règim Electoral s’ha aplicat per arribar a aquesta conclusió; finalment, interroga Batet directament sobre si la decisió de privar-lo de l’escó és “personal seva o ha estat adoptada per algun òrgan col·legiat” i, sigui quina sigui la resposta, demana “quina norma li atribueix aquestes competències” a la presidenta o a l’òrgan col·legiat que hagi adoptat la decisió.

Rodríguez, que ha fitxat per a la seva defensa els advocats Isabel Elbal i Gonzalo Boye, no amaga que reclama resposta a totes qüestions “a fi i efecte de poder delimitar l’objectiu del futur litigi que tinc constitucionalment garantit”.

El fins ara diputat de Podemos va perdre aquest divendres el seu escó després que la presidenta de la Cambra va acceptar el requeriment del jutge del Suprem Manuel Marchena i va suspendre la seva acta de diputat malgrat que els lletrats del Congrés s'havien pronunciat en contra que la pena d'un mes i mig d'inhabilitació a què havia estat condemant per un fets produïts el 2014 comportés la pèrdua de l'escó.

Aquest matí, Podemos ha demanat a Batet que dimiteixi “per dignitat”, argumentant que tant la decisió de Marchena com la decisió de la presidenta del Congrés “atempten contra la democràcia i contra la separació de poders”.

 

A la imatge principal, el fins ara diputat de Podemos Alberto Rodríguez al seu escó / Europa Press