La Sala Segona del Tribunal Suprem ha condemnat el diputat d'Unidas Podemos Alberto Rodríguez a la pena de presó d'un mes i quinze dies com a autor d'un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat, amb l'atenuant molt qualificat de dilacions indegudes. La condemna té  l'accessòria d'inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna.

Els fets es remunten a l'any 2014, quan Alberto Rodriguez va participar en una protesta a La Laguna contra la llei Wert. No va ser fins tres mesos després que el diputat de Podemos va saber que estava sent investigat per haver clavat una puntada de peu a un agent de la policia.

Multa de 540 euros

El Tribunal Suprem apunta en la sentència que la pena de presó se substitueix per la pena de multa de 90 dies amb quota diària de 6 euros (en total, 540 euros) i dona trasllat de la resolució a la Junta Electoral Central als efectes oportuns.

Alberto Rodríguez és absolt d'un delicte lleu de lesions, com a conseqüència de la despenalització de les faltes el 2015, encara que haurà de pagar 50 euros com a indemnització de responsabilitat civil a l'agent del Cos Nacional de Policia al qual, segons els fets provats, va clavar una puntada de peu en una manifestació el 2014 a La Laguna (Tenerife).

Alberto Rodríguez ja ha anunciat que té intenció de recórrer la sentència en considerar que no s'ha aportat ni una prova contra ell i està disposat a anar al Tribunal Europeu de Drets Humans. El diputat de Podemos ha posat en relleu el fet que dos magistrats hagin interposat un vot particular en considerar que la condemna hauria de ser absolutòria.

TUIT Alberto Rodríguez TEDH

 

Fets provats

La sentència dels magistrats de la Sala Segona considera provat que el 25 de gener de 2014, a la localitat de La Laguna, en ocasió de la reobertura de la catedral, es van organitzar diferents actes als quals estava previst que assistís el llavors ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert.

La policia va organitzar un dispositiu als voltants en tenir coneixement que s'havia convocat una manifestació sota el lema "Rebuig a la LOMCE", protesta en què van participar unes 500 persones. En un moment de la protesta es van produir, segons la sentència, enfrontaments entre els congregats i la policia, moment en què Rodríguez va clavar una puntada de peu al genoll d'un agent. "Va patir una contusió de la qual es va curar en un dia sense cap impediment per a les seves activitats habituals", apunta.

Durant la vista oral, únicament l'agent lesionat va reconèixer Rodríguez com l'autor de la puntada de peu. Cap testimoni més va veure la lesió ni es va presentar cap imatge sobre els fets jutjats.

La sala penal explica que per determinar l'autoria de la puntada de peu la prova que s'ha tingut en compte és, fonamentalment, la declaració del policia afectat. "En les seves declaracions no va expressar cap dubte" i "la credibilitat del testimoni ve avalada, a més, per la persistència en la versió mantinguda des del principi i per la inexistència de qualsevol classe d'animadversió contra l'acusat", apunta la sentència.

Jutges discrepants

Dels set magistrats que han format el tribunal, dos han discrepat de la majoria i sostenen en un vot particular que la sentència hauria d'haver estat absolutòria. Consideren que la prova practicada en el judici està "molt lluny" de ser suficient per donar per fet que l'autor va ser Rodríguez, ja que se sustenta en la prova única del testimoni del policia agredit, a qui atribueixen "parquedat" en el relat.

 

Imatge principal, el diputat de Podemos Alberto Rodríguez / EP