La decisió de la justícia alemanya ha caigut com un autèntic gerro d'aigua freda al Tribunal Suprem. La decisió alemanya d'extradir el president Carles Puigdemont per malversació, però no per rebel·lió, ha estat una nova clatellada al jutge Pablo Llarena. Segons ha assegurat el periodista Ernesto Ekaizer al programa Versió a Rac 1 de Toni Clapés i ha publicat al diari Ara, Llarena s'inclinaria ara per retirar l'euroodre. En cas de no fer-ho i que Puigdemont fos extradit, no podria ser jutjat per rebel·lió, com la resta dels consellers i només podria ser-ho per un delicte menor, el de rebel·lió. 

Segons Ekaizer, Llarena està estudiant els propers passos a seguir, però s'inclinaria per rebutjar el lliurament de Puigdemont pel delicte exclusiu de malversació. Llarena ja ho havia dit en retirar el 5 de desembre del 2017 l'euroordre enviada per la magistrada Carmen Lamela a Bèlgica ―Puigdemont residia llavors a Brussel·les―, perquè una decisió d'admissió parcial de l'extradició trencava l'estructura de la seva instrucció.

De moment, la nova fiscal general de l'Estat, María José Segarra, que acabada d'estrenar el càrrec, només ha assegurat que estudiarà la resolució del tribunal alemany.

Aquest dijous el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein ha decidit extradir a Espanya el president Carles Puigdemont per un presumpte delicte de malversació de fons públics, però no pas per un presumpte delicte de rebel·lió ni de sedició, com demanava el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Això vol dir que si Puigdemont és extradit a Espanya, en cap cas no pot ser jutjat per cap dels altres dos delictes de què l'acusava el magistrat del Suprem. El president a l'exili continuarà estant en llibertat a Alemanya amb el mateix règim que fins ara —la fiscalia volia que el tornessin a tancar—, pot recórrer la decisió de la justícia alemanya i, a més, l'extradició només es farà efectiva si així ho aprova la fiscalia alemanya.

De moment, la defensa del president a l'exili, Carles Puigdemont, ja ha dit que recorrerà l'extradició per malversació al Tribunal Constitucional alemany per evitar la seva entrega.