La defensa del president a l'exili, Carles Puigdemont, recorrerà l'extradició per malversació al Tribunal Constitucional alemany per evitar la seva entrega a l'estat espanyol per malversació. Així ho ha defensat el seu advocat, Jaume Alosnos-Cuevillas, en una entrevista a Tv3, després que la justícia alemanya hagi decidit extradir Puigdemont, però només per malversació

L'advocat, però, ha puntualitzat que abans d'acudir al Constitucional hauran de fer un recurs de reforma per esgotar la via interna, que és un tràmit, i acudiran al Tribunal Constitucional per "la falta de garanties per a un judici just" i, respecte a la malversació, perquè l'argumentació té contradiccions, assegura.

En la mateixa entrevista, Cuevillas ha valorat la decisió "de 8 sobre 10 perquè el càrrec més greu que hi havia era el de rebel·lió", perquè al seu entendre és evident que no hi ha hagut violència i així ho ha descartat el tribunal regional.

"Va ser un encert sortir de la justícia espanyola"

Abans de les declaracions de Cuevillas, un altre dels advocats de la defensa, Gonzalo Boye, ja havia avançat que la intenció és recórrer l'extradició per malversació. "A Espanya hi ha gent a la presó per uns fets que en altres països no són delictius", ha dit.

Boye, en declaracions a Catalunya Ràdio, Boye s'ha mostrat optimista, ja que, segons ell, "la part més complicada ja està resolta. Només ens falta la menys complicada". L'advocat també ha dit que la decisió és molt positiva: "La gent ha d'estar contenta. No només afecta Puigdemont, ja que també afecta el conjunt de la interpretació dels fets". La defensa del president ha conclòs que "va ser un encert sortir de la justícia espanyola".

A Twitter, Gonzalo Boye ha estat especialment crític amb el jutge Llarena. L'advocat ha escrit a través de la xarxa: "El primer contrast de fons (...) acredita que és insostenible des d'una interpretació democràtica parlar ni de rebel·lió, ni de sedició ni tan sols desordres públics". "Pas important, seguim", ha sentenciat.

"Alemanya no ha de jugar cap paper"

Pel que fa a la defensa alemanya del president, els advocats han fet un comunicat conjunts on s'han mostrat convençuts que "Alemanya no ha de jugar cap paper en la criminalització d'actes democràtics d'aquest tipus (la convocatòria d'un referèndum democràtic), i que ha de quedar fora de les disputes internes altament acusades d'altres estats". En aquest sentit, s'han emplaçat a "revisarem immediatament els propers passos del procediment".

Aquest és el comunicat de la defensa de Puigdemont:

En nom de Carles Puigdemont, nosaltres, el seu equip de defensa alemany, oferim la següent declaració:  

El Tribunal Regional Superior d'Schleswig ha rebutjat la demanda d'extradició de Carles Puigdemont pel càrrec de "rebel·lió". Per tant, tal com el Tribunal ha determinat explícitament, no pot ser processat a Espanya pel delicte de "rebel·lió".  

No obstant això, pel que fa a la seva extradició pels càrrecs relacionats amb els costos del referèndum d'independència, el Tribunal no detecta objeccions legals.  

L'ordre de detenció, amb tota raó, es manté suspesa, ja que el Sr. Puigdemont ha complert en tot moment les condicions de fiança de la Cort i continuarà fent-ho.  

Carles Puigdemont és requerit penalment per part de les autoritats espanyoles perquè va permetre que es dugués a terme un referèndum democràtic tal com li havien encarregat els seus votants. Estem convençuts que Alemanya no ha de jugar cap paper en la criminalització d'actes democràtics d'aquest tipus, i que ha de quedar fora de les disputes internes altament acusades d'altres estats. Per aquestes raons, revisarem immediatament els propers passos del procediment.  

Hamburg/Berlin/Munich, den 12 July 2018
Attorney Prof. Dr. (h.c.) Wolfgang Schomburg
Attorney Sören Schomburg
Attorney Prof. Dr. Christoph Knauer