Diuen que la tercera és la bona i això és el que espera l'expresident de la Generalitat i eurodiputat Carles Puigdemont després que el Quebec (Canadà) l'hagi tornat a convidar per fer una visita. El 30 d'octubre del 2019 el govern canadenc va negar per segona vegada el permís de viatge de Puigdemont per visitar el Canadà, on havia estat convidat per la Société Saint-Jean-Batiste de Mont-real (SSJB) al Quebec. 

Aquest era el segon intent dels quebequesos. Puigdemont tenia previst viatjar-hi el 2 d'abril del 2019, també convidat per la SSJB, per participar en una roda de premsa i visitar l'Assemblea Nacional del Quebec, entre altres activitats. Les autoritats li van prohibir el viatge només un dia abans de sortir. 

Ara, aquest darrer intent d'invitació arriba de la mà del president del Bloc Québécois, Yves-François Blanchet, que ha convidat el president a visitar-lo aquesta tardor:

TUIT Puigdemont Canada Quebec

El mateix Bloc Québécois explica en una piulada que "Catalunya i el Quebec són dues nacions que tenen molt en comú i que mantenen una amistat preciosa". El missatge destaca "l'honor" que significarà per a Blanchet "acollir l'antic president independentista català".

TUIT invitacion canada Puigdemont

Els antics impediments del president a l'exili per viatjar al Canadà van fer que decidís presentar un recurs davant la justícia canadenca. La vista sobre aquest cas està prevista per al proper 1 de setembre, abans de la visita prevista.

El president del Bloc Québécois i Carles Puigdemont han intercanviat dues cartes. En la seva, el també president de Junts assegura sentir-se "honorat" per la invitació "a un país que tots els catalans i jo mateix ens sentim molt proper".

Per la seva banda, Yves-François Blanchet es posa en contacte amb Puigdemont, també per carta, i aprofita per felicitar-lo per "la seva immunitat parlamentària". El dirigent del Quebec explica a Puigdemont que li agradaria que viatgés al Canadà i participés en debats i col·loquis i fes una visita a l'Assemblea.

Un cop rebuda la resposta positiva de Puigdemont, Blanchet ha destacat l'honor de la visita i ha indicat: "Tenim una relació que la pandèmia ha desaccelerat una mica, però que contribueix a la preciosa amistat entre les nacions catalana i del Quebec, decididament orientades cap al progrés i la independència, la qual molts ciutadans consideren una forma de futur". Finalment, es refereix a la causa catalana com "un model de coratge per a tots els pobles que reivindiquen el dret a l'autodeterminació".

El recurs de Puigdemont

A principis del mes de juny, el Tribunal Federal del Canadà va acceptar el recurs que va presentar el polític independentista arran del rebuig de les autoritats a permetre la seva entrada al país per visitar el Quebec fa dos anys.

En declaracions a La Presse, l’advocat de Puigdemont al Canadà, Stéphane Handfield, va assegurar que el polític català ha donat gran importància a aquest tema i que encara hi ha partits polítics que tenen interès a rebre Puigdemont com a conferenciant. “El Canadà considera que és un criminal, és per això que li han prohibit l’accés al territori canadenc, per haver organitzat un referèndum sobre la independència del seu poble”, va explicar.

 

Foto principal: El president Carles Puigdemont / EFE