La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, veu el nou Govern de Pere Aragonès com un "artifici" i ha apuntat que "probablement" el president de la Generalitat té ara l'executiu que hauria volgut el 14-F. Borràs ha admès en una entrevista a RAC1 que els noms dels nous consellers la van sorprendre. "Vaig voler veure aquest artifici de dir que són el 80% perquè incorporen ex-PSC, ex ICV i ex CDC", ha dit, en referència a Joaquim Nadal, Gemma Ubasart –que va liderar Podem Catalunya-, i Carles Campuzano. La líder de Junts ha retret a Aragonès que "no ha estat capaç de retenir la majoria" i que això representa "un fracàs de la política". I ha insistit en la qüestió de confiança: "No té la legitimitat democràtica que li ha permès ser allà on és".

Amb la sortida de Junts, Borràs ha dit que l'executiu d'Aragonès és "un govern en minoria absoluta" i que "la manera de legitimar el gir tan espectacular de l'executiu és recuperant la confiança parlamentària" mitjançant una qüestió de confiança. I ha argumentat que després de les eleccions se'l va investir president gràcies als vots independentistes: "Sinó, hi ha un altre possible president, amb 33 escons", ha recordat, en al·lusió a Salvador Illa (PSC). En cas que no se sotmeti a una qüestió de confiança caldria tornar a les  urnes, segons Borràs.

Un Govern "que falla als compromisos"

La presidenta suspesa del Parlament també veu "fins i tot ofensiu" que Aragonès es refereixi al seu nou executiu com "el govern per a la Catalunya sencera, i que sense Junts ho serà". Ha assenyalat que el nou Govern "potser és més còmode per ERC, però falla als compromisos que tenia". També ha reivindicat que Junts va mostrar la seva voluntat de ser al Govern des de la nit electoral el 14-F i que "va ser Aragonès qui primer va voler tenir altres relacions". "Ara probablement té el Govern que va voler en el seu moment", ha exposat, "el problema és que per arribar-hi va haver de fer un acord que ara ha traït".

Preguntada per si l'independentisme és ara més feble, la líder de Junts ha valorat que avui "hi ha més claredat". "Com més aviat obrim els ulls, millor", ha apuntat Borràs, que advoca per no fer veure que hi ha "una unitat que no existeix i un govern independentista que no fa de govern independentista". Sobre si Junts recolzarà el projecte de Pressupostos de 2023, en què treballava el ja exconseller Jaume Giró, Borràs ha advertit que no saben si els comptes que es presentaran finalment són els mateixos, malgrat afegir que faran una oposició "responsable i constructiva".

La presidència del Parlament

Finalment, també ha assegurat que ella no dimitirà com a presidenta del Parlament, ara amb el càrrec suspès, si no ho fa tampoc Aragonès. "Jo no dimiteixo perquè vaig ser presidenta en base a aquests vots -JxCat i ERC-, però vaig ser suspesa per una altra mena d'estratègia", ha sostingut. I ha defensat que mantenir la presidència "visibilitza l'anomalia" de l'aplicació del 25.4 del Reglament. "El dia que Aragonès dimiteixi, Laura Borràs dimitirà", ha sentenciat.