Junts ha abandonat el Govern després que així ho decidís la militància en plena elaboració dels pressupostos, confeccionats per Jaume Giró com a conseller d'Economia. Giró era dels partidaris de no sortir del Govern i durant la crisi entre els socis va continuar treballant pels comptes, i fins i tot ja havia enviat a cada departament la seva assignació pressupostària. Ara, la nova consellera, Natàlia Mas, haurà de negociar davant aquesta nova etapa en solitari d'ERC al Govern els suports de la resta de partits perquè aquests es puguin aprovar en temps i forma, com ja va succeir l'any passat gràcies al  dels comuns. En aquest sentit, Oriol Junqueras, president del partit, espera que els seus exsocis i amb qui ha reiterat que segueixen coincidint en moltes coses, votin a favor dels comptes, segons ha expressat en una entrevista a TV3.  

"Si fins ara els de Junts consideraven que els pressupostos eren bons perquè els havia fet el seu conseller, no entendria que hores més tard hi votessin en contra. Seria estrany que algú fes els pressupostos, però després no els aprovés. Fem una crida a la responsabilitat de Junts", ha resumit Junqueras, tot i que no ha aclarit si els pressupostos definitius finalment seran els que havia dissenyat Jaume Giró al capdavant d'Economia, o es modificaran. En aquest sentit, només ha assegurat que estan disposats a parlar dels pressupostos "amb tothom", excloent el PSC, ja que considera que el partit no forma part del gran consens per acabar amb la repressió de l'Estat sobre Catalunya i l'independentisme.

Prorrogar els pressupostos, una opció 

Junqueras ha reiterat que tot i que un 55% de la militància de Junts va voler sortir del Govern, també hi havia centenars d'afiliats que es posicionaven a favor de quedar-s'hi i han sortit del Govern a contracor, "conscients que hem fet coses extraordinàries plegats". Per això, ha demanat que puguin seguir construint braç a braç, encara que amb Junts des de fora ara ja del Govern. Per això, Junqueras també ha admès que la pròrroga dels pressupostos és una opció i que s'ha fet servir moltes vegades, però creu que és més possible que Junts els acabi aprovant. 

Amb tot, l'exvicepresident del Govern ha assegurat que no només espera comptar amb Junts per aprovar els pressupostos, sinó per aquelles polítiques que segueixen compartint, igual que amb la CUP o els comuns, sigui des del Govern o des de l'oposició: "Defensem la via àmplia cap a l'amnistia i tant de bo no se'n despengi ningú i s'incorporin moltes altres veus. Creiem que compateixen amb nosaltres aquests objectius i que no deixaran de defensar-los perquè ja no són al Govern". 

Un nou govern amb molta experiència

El president d'ERC també s'ha referit a les noves cares del Govern, assegurant que la decisió correspon al president Aragonès i el seu partit li ha fet costat. Per Junqueras, ara ERC "assumeix el repte de servir el millor possible el poble de Catalunya", i ho fa amb nous consellers a qui ha definit com a "persones extraordinàries, amb molta capacitat més que demostrada". Entre els escollits hi ha persones que provenen d'altres partits com el PSC, Podem o CDC, però per Junqueras això no representa cap problema, ja que tenen "molta experiència i coneixen bé el país", a banda de defensar que el futur polític de Catalunya s'ha de resoldre amb un referèndum. També s'ha referit a la situació de la presidència del Parlament, una posició que ara mateix ocupa la republicana Alba Vergés després que Laura Borràs fos suspesa. En aquest sentit, ha avançat que des d'ERC no es farà cap moviment, ja que és quelcom que depèn de Junts. 

Com ja ha fet en altres ocasions, Junqueras ha aprofitat per recordar que ERC sí que ha complert amb els pactes d'investidura. "A Madrid estem molt coordinats, només ens diferencia un 10% de les votacions, en les quals Junts ha preferit estar al costat de Vox. Si al Senat tenen un grup propi és perquè ERC els ho va facilitar, crec que hi ha hagut una gran generositat per part nostra i està bé recordar-ho", ha començat, per després parlar de la direcció estratègica de l'independentisme, que ell identifica en el Govern i el president Aragonès. Alhora, també ha defensat que a la taula de diàleg només hi hagués membres del Govern i no del partit, per donar-li més legitimitat.