De viatge institucional a Londres, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha assegurat aquest dilluns que la "voluntat" dels grups és aprovar un pressupost que "refermi la majoria independentista sorgida de les urnes". "És l'escenari en què es treballa", ha dit Borràs al parlament britànic, on s'ha reunit amb la vicepresidenta Eleanor Laing, a més d'amb altres diputats de diferents partits. De la visita Westminster, la presidenta del Parlament ha dit que espera "mantenir" la relació entre les dues institucions i ha reivindicat "continuar treballant perquè es reconegui el dret d'autodeterminació". Així, la presidenta ha volgut destacar que l'objectiu del viatge és "refermar els llaços d'amistat" entre "les dues tradicions més antigues, la britànica i la catalana".

laura borras elanor lanning acn Laura Borràs reunida amb la vicepresidenta del parlament britànic, Eleanor Laning / ACN 

Pel que fa els pressupostos, Borràs ha afirmat que és "evident" que Catalunya els "necessita". "El conseller Giró ha estat treballant perquè siguin bons per a Catalunya", ha dit, remarcant que aquests han de refermar la majoria independentista del 52% sorgida a les urnes.

 

Trobada amb diputats 


Durant la visita a Westminster, a banda de la reunió amb la vicepresidenta Laing, la presidenta del Parlament s'ha trobat amb diputats de diferents partits, entre els quals hi havia dones parlamentàries i de l'All Party Parliamentary Group on Catalonia, un intergrup  de discussió informal format per representants de tots els partits i membres del parlament britànic. Aquest es va crear el 14 de març de 2017, mesos abans del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. El llavors conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, va assistir a l'acte que va tenir lloc a una sala de la Cambra dels Comuns i va pronunciar una conferència sobre el procés independentista. 

Per altra banda, la presidenta Borràs ha demostrat estar "determinada a fer prevaldre els drets dels diputats i la defensa de la separació de poders".

Negociació dels pressupostos 

Aquests pressupostos de la majoria independentista del Parlament depenen de la CUP, un partit que ja ha anunciat que debatrà si els dona suport o si hi presenta esmenes. Els anticapitalistes han convocat les bases els propers 1213 14 de novembre per debatre i decidir la posició del partit sobre els pressupostos que el Govern aprovarà al Consell Executiu el proper dimarts 9 de novembre. "Les assemblees tindran com a objectiu debatre i analitzar la proposta de llei de pressupostos del Govern, la seva tramitació i l'acció política duta a terme per l'executiu des de l'inici de la legislatura", ha explicat la formació. El president Aragonès s'ha mostrat convençut que finalment la CUP els hi donarà suport. 

Per la seva part, el PSC ha intentat per activa i per passiva que el Govern s'allunyi de la CUP per a poder pactar amb ells els pressupostos. Ara, davant aquesta iniciativa dels cupaires, el portaveu adjunt dels socialistes al Parlament, Raúl Moreno, els  ha acusat de generar "intranquil·litat i inestabilitat" portant el debat dels pressupostos catalans en assemblees obertes amb la militància.

A la imatge principal, la presidenta del Parlament, Laura Borràs / ACN