El Govern ho té claríssim, els pròxims pressupostos seran "completament transformadors". Així ho ha assegurat aquest divendres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegurant no només que transformaran l'economia catalana sinó que també seran "els pressupostos més expansius dels últims anys". Aragonès ho ha dit en la inauguració de la 26a Jornada dels Economistes organitzada pel Col·legi d'Economistes de Catalunya acompanyat per la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, la segona tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, el president del consell general d'economistes, Valentí Pich, i el degà del Col·legi, Oriol Amat

Durant la seva intervenció, Aragonès, ha insistit en la qüestió pressupostària, assegurant també que el Consell Executiu aprovarà la setmana que ve, en la seva reunió ordinària dels dimarts, els pressupostos per 2022. Cosa que vol dir que en poques setmanes arribaran al Parlament i es podran començar a negociar amb els grups parlamentaris per a la seva aprovació. 

 

En aquest sentit, ha comentat que el que busquen amb aquests nous comptes és accelerar els canvis de fons que ja va accelerar la Covid com la digitalització per transformar socialment el país per sortir de la triple crisi sanitària, social i climàtica, incidint, un altre cop, en la màxima que "la recuperació ens la fem o ens la fan". Com a exemple d'aquest canvi de paradigma que buscaran els pròxims pressupostos, Aragonès ha posat com a exemple el sector de l'automoció que en els pròxims anys "canviarà per complet la seva cadena de valor" per encarar-se cap al cotxe elèctric.

Societat cohesionada

Una cosa en la qual han coincidit tots els ponents ha estat en com hem de sortir d'aquesta crisi ha de ser conjunta i ha de buscar una societat més cohesionada amb oportunitats per a tothom i que un dels punts claus per això seran, entre d'altres, els fons europeus Next Generation. Això facilitarà un món diferent del de fa un any i mig, en definitiva, serà un canvi de paradigma. 

En aquest sentit, Núria Marín, ha cridat a tots els agents socials, econòmics i polítics a col·laborar i posar-se al costat de la gent per acabar de combatre la pandèmia i afrontar la recuperació i així reactivar-nos definitivament social i econòmicament. Tot això ha de possibilitar, segons Marín, en posar en marxa unes polítiques transformadores per cohesionar la societat i sortir de la crisi en "clau verda i equitativa".

Nuria AMrin presdienta Diputacio de Barcelona - Ceol·legi Economistes

Per la seva part, Janet Sanz, ha reclamat "abordar els reptes per fer el salt endavant al nou segle", destacant el full de ruta que està desenvolupant Barcelona per arribar a la nova economia postcovid per garantir la vida de la gent i ha destacat que la ciutat està liderant la recuperació a Catalunya amb dades com la reducció de l'atur i l'augment del PIB. Aquest augment, ha destacat Sanz, ve gràcies a la indústria local i la seva reconversió que està afrontant grans reptes com l'augment dels preus energètics i els problemes d'aprovisionament. 

Per últim, Valentí Pich, ha destacat que ens trobem en una "situació inèdita", però s'ha mostrat satisfet com va reaccionar la societat davant de la pandèmia igual que les administracions per parar el cop, destacant el coratge, la fortalesa i la capacitat de resiliència de l'últim any i mig per encarar un creixement sostenible i inclusiu.