El PSC s'ha mostrat indignat amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per la commemoració del 50è aniversari de l'Assemblea de Catalunya i l'ha acusat de fer un acte "maldestrament partidista". A través d'una carta que li han fet arribat la vicepresidenta segona de la Mesa, Assumpta Escarp, i el secretari primer, Ferran Pedret, els socialistes han criticat que a l'acte s'establís "un paral·lelisme entre la dictadura franquista i l'actual democràcia". 

"El desenvolupament de l'acte va acreditar la voluntat d'establir un paral·lelisme entre la dictadura franquista i l'actual democràcia, circumstància que no només no resisteix la mínima anàlisi històrica o política", han criticat. A més, Pedret i Escarp asseguren que això no hagués estat possible "si s'hagués convidat a intervenir o a assistir a una representació més plural de les persones que al seu dia varen formar l'Assemblea de Catalunya".

Crítiques per les absències

I és que, precisament, aquesta és una de les altres crítiques que el PSC ha etzibat contra Borràs: les persones que van ser convidades i les que no. "En arribar el dia de l'acte va quedar clar que no s'havia convidat a assistir-hi, ni tan sols com a convidades, a moltes de les persones encara vives que van tenir un paper protagonista en el naixement de l'Assemblea de Catalunya i en el seus treballs posteriors", han lamentat.

I en aquest sentit han recordat que ells, des de la Mesa, van fer "propostes de noms per intervenir en l'acte" i que la mateixa Borràs els va respondre que "ja hi havia un equilibri de gènere entre els intervinents, i que no era possible incorporar-hi un altre home".

 

Els socialistes s'han fet ressò de les crítiques que s'han produït contra l'organització de l'acte, com la de l'exprimer secretari dels socialistes Raimon Obiols, que primer per Twitter i després per carta va retreure a Borràs que no el convidés. "Vostè ha adduït que l'acte havia estat autoorganitzat per part dels membres de l'Assemblea. No existeix cap organització representativa que els agrupi i, per tant, no podem sinó inferir, si això és cert, que ho va delegar en algun cercle d'afinitat en concret", han criticat Escarp i Pedret.

"No cal dir que això ens sembla mancat del sentit institucional necessari per tal de garantir la necessària pluralitat, quan s'aborda quelcom com la commemoració de la fundació de l'Assemblea de Catalunya", han retret. "Com a resultat de tot plegat, s'ha commemorat l'Assemblea en un format i amb un esperit ben contrari al que la presidí en els anys que va estar funcionant", han afegit.

 

Imatge principal: Borràs i Pedret en una reunió de la Mesa / Foto: ACN