Avís de la CUP al Govern: estan més a prop del no que del sí pel que fa als pressupostos. Així s'ha expressat aquest dissabte la portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio. No obstant això, la dirigent anticapitalista també ha insistit en la voluntat de la seva formació perquè hi hagi pressupostos. Sinó no s'entendria el fet que ja fa setmanes que ella mateixa i el conseller d'Economia, Jaume Giró, negocien per tal d'arribar a un acord. Ara bé, amb previsions força oposades. I és que mentre l'Executiu dona per fet el suport dels cupaires, aquests alerten que "les negociacions no van bé".

"Encara hi ha temps per canviar", ha volgut afegir Reguant, tot reiterant la necessitat que s'aprovin i recordant el context postpandèmia en què estem. Preguntada sobre si CUP aprovarà la proposta pressupostària que el Govern presentarà dimarts, ha reiterat que la formació convocarà unes assemblees i serà la militància la que decideixi, però ha defensat que la candidatura no vol "renunciar a continuar treballant per aquest gir a l'esquerra i per l'horitzó compartit de la independència".

I ha estat en aquest sentit que Reguant ha carregat amb duresa contra la línia que ha pres l'Executiu. "Tenim la sensació que tenim un Govern que no sap on va. Això dificulta unes prioritats polítiques clares", ha dit.

Els incompliments

Més concretament, Reguant ha denunciat que "hi ha elements de l’acord d’investidura que no s’estan traslladant als pressupostos". "El Govern va votar en contra de la moratòria de l’ús de les bales de foam, que estava a l’acord d’investidura. Aquest tipus de coses ens fan veure que l’acord d’investidura no va en la línia que havia d’anar", ha criticat.

També ha lamentat que no s'estigui materialitzant altres acords als quals havien arribat amb els republicans com la internalització del 061 o l'aplicació d'un pla contra l'emergència de l'habitatge.

Un altre aspecte sobre el qual discrepen amb les formacions del Govern és la celebració d'un nou referèndum -amb acord o sense- abans del 2025. ERC i Junts ho van rebutjar en una votació al debat de política general i els anticapitalistes continuen insistint-hi després que el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, hagi publicat un llibre amb la mateixa proposta.

L'oferiment gratuït del PSC

També entrevistada a Catalunya Ràdio, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha assegurat que la seva formació ofereix la seva col·laboració al Govern "a canvi de res" si aquest no aconsegueix acordar els comptes amb la CUP. Romero ha assegurat que els de Salvador Illa es posen a disposició del Govern "davant de la inestabilitat que genera la CUP", formació que ha titllat de radical.

 

Imatge principal: la portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, en un ple / Foto: ACN