La CUP ha anunciat aquest diumenge que convocarà les seves bases a través de les assemblees obertes parlamentàries els propers 12, 13 i 14 de novembre per debatre i decidir la posició del partit sobre els pressupostos que el Govern aprovarà al Consell Executiu el proper dimarts 9 de novembre. "Les assemblees, que seran telemàtiques i presencials, tindran com a objectiu debatre i analitzar la proposta de llei de pressupostos del Govern, la seva tramitació i l'acció política duta a terme per l'executiu des de l'inici de la legislatura", ha explicat la formació a través d'un comunicat.

Els anticapitalistes ja fa setmanes que negocien amb el Govern aquests pressupostos. I cal dir que fins ara s'han mostrat força pessimistes. Diversos diputats han anat alertant que les "negociacions no van bé". Tanmateix, des del Govern sempre s'ha expressat el missatge contrari i s'ha mostrat confiança amb que s'acabaran aprovant.

Ahir mateix, la portaveu de la CUP a la Cambra catalana, Eulàlia Reguantva assegurar que estan més a prop del no que del sí, tot i voler mostrar la seva predisposició perquè s'acabin aprovant. Reguant va denunciar una aparent falta de rumb de l'Executiu: "Tenim la sensació que tenim un Govern que no sap on va. Això dificulta unes prioritats polítiques clares".

Les diferències amb el Govern

Els anticapitalistes es mostren decebuts amb el Govern per projectes que rebutgen frontalment com l'ampliació de l'aeroport del Prat, la presentació d'una candidatura per als JJOO d'hivern del 2030, el projecte del Hard Rock o el finançament del Circuit de Catalunya. A més, també acusen ERC d'incomplir l'acord d'investidura amb qüestions com la internalització del 061 i el transport sanitari i l'aplicació d'un pla contra l'emergència de l'habitatge. 

A nivell del procés, els anticapitalistes van lamentar profundament que els dos partits del Govern rebutgessin al debat de política general la seva proposta per fer un referèndum -amb acord amb l'Estat o sense- abans del 2025.

Els anticapitalistes també han mostrat la seva decepció amb l'activitat judicial i policial del Govern, que no ha retirat les acusacions contra manifestants independentistes i tampoc ha suprimit el foam, tal com es reclama des de la CUP.

L'oferiment del PSC i els comuns

Passi el que passi amb la CUP, el Govern sap que té altres vies per aconseguir l'aprovació dels comptes. I és que tant el PSC com els comuns s'han obert a negociar-los. Tanmateix, l'Executiu també sap que tirar per aquí debilitaria encara més la majoria independentista del 52%.

 

Imatge principal: assemblea de la CUP celebrada a Celrà / Foto: ACN