Fa setmanes i setmanes que el PSC s'ofereix al Govern  per pactar els pressupostos de la Generalitat, tot intentant que l'executiu de Pere Aragonès no els tramiti amb la CUP. Aquest dilluns el portaveu adjunt dels socialistes al Parlament, Raúl Moreno, ha acusat els anticapitalistes de generar "intranquil·litat i inestabilitat" portant el debat dels pressupostos catalans a assemblees obertes amb la militància.

 

Les acusacions del PSC arriben després que la CUP hagi convocat diverses trobades obertes parlamentàries els propers 12,13 i 14 de novembre per debatre i decidir la posició de la formació sobre els pressupostos que el Govern aprovarà al Consell Executiu aquest dimarts. Mentre que el president, Pere Aragonès, es mostra convençut que s'aprovaran amb el suport dels cupaires, la formació se n'allunya.

"La CUP ens donarà un altre cap de setmana d'intranquil·litat i inestabilitat", ha destacat Moreno, que ha defensat que els comptes necessiten més solidesa i no poden estar subjectes sempre a la CUP, per això ha tornat a insistir a oferir-se al Govern per assegurar que Catalunya disposi de pressupostos per a 2022.

Això sí, ha comentat que esperen que sigui el Govern qui contacti amb ells per poder parlar del contingut dels pressupostos, i en aquest sentit l'ha alertat que té dues opcions: "O pactar amb els radicals, o pactar amb la centralitat política que representa el PSC".

Per tot plegat, ha reiterat que els socialistes allarguen la mà al Govern "a canvi de res, a canvi que Catalunya tingui pressupostos", i ha explicat que la seva formació no avançarà el seu posicionament sobre els comptes fins que no coneguin a fons la proposta que presenti l'executiu.

Amb tot, ha reconegut que algunes partides que s'han conegut aquest cap de setmana mitjançant la premsa són "positives", però també ha explicat que hi ha casos, com els de la gratuïtat de l'etapa 0-3 anys, en què no sembla que s'hagin posat els recursos necessaris perquè sigui n una realitat.

Crítiques per la commemoració de l'Assemblea de Catalunya

En la roda de premsa Moreno també ha aprofitat per carregar contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per l'acte de commemoració del 50è aniversari de l'Assemblea de Catalunya, que Borràs va presidir al Parlament sense participants com l’exlíder del PSC Raimon Obiols, en un acte que Moreno ha titllat de "partidista i de mirada curta".

Ahir mateix, el PSC va fer arribar una carta a Borràs on li van retreure que durant l'acte s'establís "un paral·lelisme entre la dictadura franquista i l'actual democràcia", una circumstància que segons els socialistes "no només no resisteix la mínima anàlisi històrica o política, sinó que hagués estat molt més difícil de fer si s'hagués convidat a intervenir o a assistir a una representació més plural".

A la imatge destacada, Raúl Moreno / ACN