Insistència. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha anunciat que el Govern manté la candidatura en solitari per als Jocs Olímpics d'hivern, després que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) hagi descartat definitivament presentar la candidatura conjunta amb l'Aragó. Llavors, Vilagrà ha assegurat que la Generalitat acabarà d'elaborar en els pròxims dies la seva proposta, la validarà territorialment i la presentarà al COE perquè la presenti al Comitè Olímpic Internacional (COI): "El Govern de Catalunya no vol perdre aquesta oportunitat".

Així ho ha explicat aquest dilluns a la tarda en declaracions als mitjans de comunicació abans d'assistir a la gala d'entrega del II Premi Woman Sport a l'Antiga Fàbrica Damm, on s'ha trobat amb el president del COE, Alejandro Blanco. La consellera s'ha preguntat per què cal esperar al 2034 i així li ha traslladat al mateix Blanco, qui ja havia obert la porta a una candidatura únicament catalana per d'aquí a dotze anys. Tanmateix, ha reconegut que "per calendari" potser no és possible fer-ho el 2030, però que a ella li toca "expressar-ho" en aquests termes. Però ha volgut insistir en el fet que el Govern està "preparat" i que "tècnicament és possible que presenti candidatura liderada només per Catalunya". És per això que l'executiu treballa en una proposta que serà validada territorialment mitjançant la Comissió Territorial de Jocs Olímpics. Una comissió en la qual hi ha representats els alcaldes del Pirineu que serien amfitrions d'alguna de les proves de l'esdeveniment, alhora que consells comarcals. Quan la proposta estigui presentada tècnicament, aleshores la presentaran al COE perquè l'elevi al COI.

Crítiques a Iceta i Lambán

Igualment, Vilagrà ha evitat detallar les raons per les quals el COE ha pres aquesta decisió i ha deixat els arguments per a Blanco. La qüestió és que el mateix president del COE oferirà aquest dimarts a les 19.00 hores una roda de premsa per aclarir el tema i "explicarà els termes en què es produirà l'agenda olímpica els pròxims anys", ha afegit la consellera. Així mateix, ha recordat que ja es va avalar la possibilitat que Catalunya pogués presentar una candidatura en solitari.

La consellera de la Presidència ha lamentat que l'acord tècnic per als Jocs d'hivern ha estat "torpedinat" pel govern del socialista Javier Lambán, alhora que ha criticat el "silenci clamorós" del ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta. Una idea que ja havia defensat ERC aquest dilluns al matí, atacant també Salvador Illa. D'una manera similar s'ha manifestat el portaveu de Junts, Josep Rius, que ha retret el boicot de l'Aragó i el silenci còmplice d'Iceta: "Espanya ha tornat a fallar".