La pancarta que el president de la Generalitat va fer penjar després de retirar els llaços groc i blanc podrà seguir onejant amb el permís de la Junta Electoral Central. Així ho acaba de confirmar l'àrbitre electoral després que aquest dimecres al migdia s'hagin reunit els magistrats que en formen part i contra qui, per cert, Quim Torra s'ha querellat fa unes hores per prevaricació. La notificació és breu, de només dos paràgrafs i s'adreça al comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius. Es tracta, pràcticament d'un telegrama que a continuació expliquem com interpretar. 

Dijous 21 de març al vespre, la Junta Electoral Central va acordar ordenar als Mossos d'Esquadra que procedissin a la retirada de les dependències de la Generalitat de la simbologia a favor dels presos i exiliats si a les tres de la tarda de l'endemà encara seguien exhibint-s'hi. A mig matí de divendres, i per evitar la imatge de la policia catalana traient els llaços i cartells, el Govern va despenjar les pancartes de les façanes de les conselleries i del Palau de la Generalitat per iniciativa pròpia, després de rebre l'ordre de la JEC.

Quim Torra, però, es guardava un últim cop d'efecte i a les tres i cinc minuts, dos dels seus homes de màxima confiança -Joan Ramon Casals i Pere Cardús- van sortir al balcó de Palau per penjar un nou rètol, aquest reivindicant la llibertat d'opinió i d'expressió. Quan els Mossos d'Esquadra ho van veure, van consultar a la Junta Electoral què havien de fer amb la nova pancarta i si aquella també havia d'anar fora. Aquell mateix dia, divendres 22 de març, l'autoritat electoral va comunicar-los, en privat, una decisió provisional, que és la que acaben de ratificar i ferpública aquest dimecres: que el nou cartell pot quedar-se