El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat una querella contra tots els membres de la Junta Electoral Central per un presumpte delicte de prevaricació ja que, segons el president, la JEC va anar modificant les seves mesures en funció de les al·legacions que presentava el mateix president Torra. Aquesta querella del president arriba després que aquest mateix dilluns, la Fiscalia l'hagi denunciat per un presumpte delicte de desobediència per no haver tret els llaços grocs dels edificis de la Generalitat.

L'escrit conclou que les resolucions de la Junta Electoral disten molt de ser "concordes a dret" ja que no s'aprecia que tinguin com a objectiu la voluntat de buscar una igualtat i neutralitat de cara a les eleccions, sinó que sembla que es busqui el "desprestigi" del Govern a través de la censura a la que està sent sotmès. A més a més, també es considera que tots els membres de la Junta Electoral eren perfectament coneixedors que estaven dictant sentències que no concorden amb la legalitat i sabien que eren "impossibles d'acatar"

La querella també assegura que els denunciats va efectuar diverses declaracions que van afectar al dret de llibertat d'expressió del president Torra i tot el Govern i per tant, van privar d'aquest dret a l'Executiu.

 

Després de presentar la querella per prevaricació i rebre la denuncia per desobediència, el president Torra ha afirmat que  és conscient que haurà de ser el mateix Tribunal Suprem qui haurà de pronunciar sobre l'admissió o no a tràmit de la querella, i ha assegurat que "portarem el cas fins on calgui si a Espanya no vol investigar els fets”.

El president també ha recordat que sempre es mantindrà “ferm en la defensa dels drets civils, socials i nacionals” de Catalunya. I ha afegit que “la llibertat d'expressió és un baluard de la democràcia”, en aquest sentit, ha assegurat que en els terminis marcats pel procediment judicial s'exercirà el dret de defensa i es presentaran les al·legacions i recursos pertinents.

Falta d'impacialitat a la JEC

Per altra banda, la querella presentada per Torra, també deixa palès que hi ha dos membres de la mateixa Junta electoral, Luciano Varela i Ana María Ferrer, són membres del tribunal en el judici al procés contra 8 representants polítics i un activista pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació. Fet que podria comportar que la mateixa Junta Electoral no fos imparcial.

També recorda que aquests dos magistrats son en part responsables que el partit d’ultradreta Vox segueixi sent part, com a acusació popular, del mateix judici. Aquest fet permet que la formació d’extrema dreta tingui una visibilitat “intensa, prolongada i parcial” en ple període electoral.

 

Seguirà ampliació