El conclave de la CUP-Crida Constituent d'ahir va negar la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Així ho van decidir els 67 participants de la reunió del consell polític i del grup d'acció parlamentària. Ara bé, la decisió hauria estat diferent si només haguessin votat els representants de les assembles territorials i no s'hi haguessin afegit els vots dels representants de les onze organitzacions que s'integren en la CUP-Crida Constituent.

Segons els números a què ha tingut accés El Nacional, els cupaires del territori haurien apostat per l'acord i, per tant, Mas com a president atès el resultat desglossat dels sis escenaris votats. Sense els vots d'organitzacions com Lluita Internacionalista o Corrent Roig, el debat d'aquest dilluns possiblement seria ben diferent.

Sis opcions, 12 resultats

En la primera ronda es van sotmetre a votació sis escenaris, votats cadascun per separat: dos proposats pel secretariat nacional i quatre per les assemblees territorials. Anem a pams: el primer aportat pel secretariat era "no investir Mas, bé emetent 5 vots favorables i 5 en contra, o bé amb 10 abstencions". Aquesta alternativa significava el rebuig a la candidatura d’Artur Mas a president de la Generalitat, donant opció que Junts pel Sí presenti un altre candidat, al qual investirien directament. Aquest escenari va obtenir  36 vots a favor, 30 en contra i 1 abstenció en el global. Però, entre els membres del consell polític –representants de les 13 territorials– aquest escenari va obtenir 29 vots a favor i 27 en contra.

La segona opció passava per investir Mas emetent 2 vots a favor i 8 abstencions, una opció que va obtenir 32 vots a favor, 34 en contra i 1 abstenció. En canvi, entre els membres de la CUP territorial va obtenir 29 vots a favor i 27 en contra.

Sí a Mas sense acord

En els quatre escenaris provinents de les assemblees territorials encara es veu més la diferència. La proposta del ‘sí’ a Mas amb condicions, va obtenir 23 vots a favor, 38 en contra i 6 abstencions. Aquesta proposta batejada com (a) va obtenir entre els membres del consell polític 18 vots a favor, 33 en contra i 5 abstencions. En el cas del ‘sí’ a Mas sense acord –opció (b)– va tenir 31 vots a favor, 33 en contra i 3 abstencions; i entre els membres de la CUP del territori, 28 a favor, 26 en contra i 2 abstencions.

L'escenari del vot directament en contra, l'opció (c), va comptar amb 34 vots a favor, 30 en contra i 3 abstencions. Però entre els representants cupaires del territori va obtenir 28 a favor i 27 en contra i una abstenció. I sobre l'escenari (d), que implicava donar llibertat de vot als diputats va ser la que va comptar amb menys suport, amb cap vot a favor, 60 en contra i 7 abstencions. Una votació similar entre els membres del consell polític, dels quals 50 hi van votar en contra i 6 s'hi van abstenir.

L'opció B

Per molts membres de les territorials integrats al consell polític, la proposta que hauria d'haver passat a la segona ronda hauria d'haver estat l'opció (b) –sí a Mas sense acord– perquè és la que menys vots en contra va tenir entre els cupaires.

(FOTO: Anna Gabriel i altres membres de la CUP anant a la reunió del consell polític / Sergi Alcàzar)