Nova topada entre els socis del Govern arran del diàleg amb l'Estat. El grup parlamentari de Junts per Catalunya no ha acceptat una esmena d'ERC a una moció dels postconvergents en què es reivindicava la reactivació "urgent i immediata" de la taula de diàleg entre els governs espanyol i català per abordar una solució política al conflicte.

Els republicans volien que el Parlament reiterés "la necessitat de construir una solució democràtica basada en l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia, a través de la reactivació urgent i immediata de les reunions bilaterals dels governs català i espanyol a la taula de diàleg".

ERC demanava que aquest redactat s'afegís a una moció de JxCat de "balanç" de la situació de l'autogovern després de l'aplicació de l'estat d'alarma per la pandèmia de la Covid-19.

Viabilitat i utilitat de la taula

El diputat de JxCat i vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha justificat la decisió del seu grup assenyalant que "és evident que hi ha matisos a l'hora d'entendre la viabilitat i la utilitat d'aquesta taula si no té unes certes garanties i una certa metodologia prèviament acordada".

El rebuig d'ERC a l'esmena de JxCat es produeix després que dimecres, el president de la Generalitat, Quim Torra, advertís a ERC que "el diàleg pel diàleg no té sentit" i demanés al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que inclogui la negociació d'un referèndum d'autodeterminació en la segona reunió de la taula. La cita entre els dos governs encara no té data, si bé es preveu per després de les eleccions basques i gallegues del proper diumengel.

Consensuar una estratègia única

Per la seva banda, la diputada d'ERC Raquel Sans ha emplaçat JxCat a aparcar diferències i a treballar per consensuar una estratègia única abans de la reunió de la taula de diàleg. "En aquests moments i malgrat tot l'escepticisme del món, que el tenim, la taula de diàleg és l'única eina que tenim per resoldre aquest conflicte polític. Aprofitem-la i no deixem que una imminent convocatòria d'eleccions debiliti la nostra posició", ha recalcat.

En els últims dies, altres dirigents republicans com Marta Vilalta i Sergi Sabrià també han demanat a JxCat pactar una estratègia única amb la qual afrontar el diàleg amb la Moncloa i que aquesta acció conjunta es desvinculi del calendari electoral català i la redefinició de l'espai de JxCat.