La nova reunió de la taula de diàleg entre el govern espanyol i el català ha de tenir com a primer punt l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya, segons ha assegurat el president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament. "Aquesta és la clau de la reunió", ha advertit el president durant la sessió de control al Govern i en resposta al portaveu d'ERC, Sergi Sabrià.

"És molt fàcil aquesta segona reunió, que el senyor Pedro Sánchez m'enviï una carta dient que tindrem una segona reunió de la taula de diàleg en què, d'acord amb el que ens ha plantejat, el primer punt de l'ordre del dia és l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya: data i condicions", ha reclamat.

No residualitzar l'1-O

El president ha advertit que no vol ser "un testimoni passiu de la residualització del valor de l'1-O". "Em nego a trencar la força de l'1-O. Tot el que sigui que ens tornem a situar en la línia d'exigir l'exercici concret del dret a l'autodeterminació de Catalunya al govern de l'Estat, allà hi sóc", ha assegurat.

Sabrià havia reclamat a Torra que lideri junt amb al vicepresident, Pere Aragonès, el procés de diàleg i ha advertit en la seva intervenció que l'Estat espanyol vol cronificar el problema de Catalunya i l'objectiu ha de ser tornar el conflicte a la política amb la reclamació d'amnistia, referèndum i autodeterminació.

"Cal que siguem capaços de tornar a preparar-nos per a aquesta segona trobada. El govern de PSOE i Podemos flaqueja quan nosaltres tenim el camí ben traçat i ben preparat", ha demanat, alhora que ha reclamat posar data a la reunió i obligar el govern espanyol a moure fitxa.

Torra ha ironitzat que amb Sabrià sempre parla de diàleg i ha advertit que prefereix parlar de negociació perquè "parlar per parlar, dialogar per dialogar, no té cap sentit".

El president ha retret que la pandèmia ha mostrat la voluntat de recentralització del govern del PSOE i UP i que la situació és "exactament igual que en temps de Mariano Rajoy" pel que fa a l'autodeterminació i la repressió.