El vicepresident de la Govern, Pere Aragonès, ha avisat aquest dimarts al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que és "imprescindible" que la taula de diàleg se celebri al juliol, i ha assegurat que s'ha de complir aquest acord abans de començar a negociar els pressupostos generals de l'Estat (PGE).

"El coronavirus no elimina el conflicte polític. És un procés de negociació política. No és una reunió o una foto, sinó un compromís sincer d'abordar democràticament el conflicte polític", ha indicat en una entrevista a Los Desayunos de TVE.

"Ja n'hi ha prou d'excuses"

"Ja n'hi ha prou d'excuses. La taula s'ha de reunir com més aviat millor", ha subratllat el vicepresident Aragonès, i ha indicat que qui no vol negociar no trobarà mai un moment oportú.

Quan li han preguntat sobre si veu la taula de diàleg com una qüestió diferent a la negociació dels PGE, ha afirmat que es tracta de dues qüestions diferents, però ha advertit: "És evident que quan arribes a un acord i hi ha qui et proposa un segon acord, és bo que el primer es vagi complint. És una qüestió de fiabilitat".

Sobre la implicació del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en aquesta taula, ha sostingut que molta gent ha de jugar-hi un paper i comprometre-s'hi: "Hem vist el PSC moltes vegades desaparegut, en aquesta qüestió i moltes altres. Si Illa s'hi vol comprometre i formar-ne part, molt millor. Com més intens el compromís, molt millor".

Eleccions catalanes

Sobre unes eleccions a Catalunya i sobre si no seria millor abordar aquesta taula després dels comicis, Aragonès ha assenyalat que les enquestes indiquen que hi tornarà a haver una majoria independentista al Parlament i que defensaran el mateix.

"La solució més democràtica és un referèndum, sense repressió, i l'amnistia per als presos polítics i exiliats", ha assegurat, per la qual cosa el també coordinador general d'ERC ha tornat a reclamar la reunió de la taula de diàleg.

Respecte a si el Tribunal Suprem confirma la inhabilitació de Torra al setembre i preguntat sobre si immediatament després hi haurà eleccions o es proposarà un candidat alternatiu, Aragonès ha subratllat que la potestat per convocar eleccions és de Torra, però ha insistit que confia que es puguin acordar "terminis i horitzons".

"Que s'acordi conjuntament amb els partits del Govern i després amb el màxim nombre de partits possibles els passos a seguir", ha asseverat, i ha dit que el més positiu seria arribar a un acord, com a mínim, entre els partits del Govern.

El suplicatori de Laura Borràs

Sobre la no participació d'ERC en la votació del suplicatori del Tribunal Suprem per jutjar la portaveu de JxCat, Laura Borràs, Aragonès ha defensat que van fer el mateix que la CUP i Bildu. "Estem absolutament compromesos contra la corrupció, però sabem que una persona compromesa amb la independència de Catalunya no trobarà al Suprem un tribunal imparcial", ha conclòs.