JxCat confia que la Mesa del Parlament garantirà que es publiquin íntegrament les resolucions aprovades en el ple monogràfic sobre la monarquia, del passat 31 de juliol, que "van ser censurades i no publicades en el moment en el Butlletí Oficial del Parlament".

En un comunicat, la formació ha recordat que la Mesa ha de votar aquest dimarts l'escrit de JxCat que demana que els textos es publiquin tal com es van aprovar en el ple, així com la sol·licitud que se cessi el secretari general del Parlament, Xavier Muro, "per haver aplicat aquesta censura sense tenir competències per fer-ho".

"Aquesta petició per publicar íntegrament les resolucions té avui més sentit que mai i es fa encara més necessari, després que la Casa Reial hagi fet oficial que Joan Carles I està en els Emirats Àrabs des del 3 d'agost", ha assenyalat.

JxCat espera que "tots aquells grups que durant mesos han assegurat que la Mesa no exerciria d'òrgan censor i que es defensaria la sobirania del Parlament i dels drets dels diputats, actuïn en conseqüència" i que permetin que aquestes resolucions es publiquin.

"Només un pacte amb els partits del 155 podria impedir que el text de JxCat prosperés, ja fos votant en contra o abstenint-se, o permetre que segueixi endavant la proposta de resolució de Cs, en defensa d'aquesta censura dels textos", ha valorat.

Reunió dimarts al matí

La Mesa del Parlament es reunirà aquest dimarts per videoconferència a les 10 del matí per tractar els escrits presentats sobre la publicació de la resolució 905/Xll, en relació amb la situació política generada arran de la fugida d'Espanya del Rei emèrit, Joan Carles I.

Ho farà després que Muro exclogués del Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (Bopc) la publicació de cinc passatges de propostes de resolució aprovades en el ple extraordinari sobre la monarquia. En concret, no es va publicar una part d'una resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP que ratifica que l'únic camí per superar el règim monàrquic és constituir una república catalana.

També es va excloure l'incís 'blindar la continuïtat d'una monarquia delinqüent', així com el fragment que critica que el Rei hagi participat, amb la resta de poders de l'Estat, en la "repressió dels drets del poble català".