El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) ha publicat aquest dilluns la resolució contra la monarquia aprovada el divendres al Parlament però sense incloure-la de forma íntegra. En una postil·la al final del text s'especifica que no s'incorporen diverses resolucions "atès el deure" del secretari general del Parlament "d’impedir o paralitzar qualsevol actuació jurídica o material que pugui suposar l’incompliment" de sentències del Tribunal Constitucional. Per exemple, es retallen al·lusions com la que qualifiquen els borbons de "monarquia delinqüent". Signa la nota el secretari general del Parlament, Xavier Muro.

 

Per això no s'ha publicat la resolució conjunta presentada per JxCat, ERC i la CUP en els punts que ratifiquen la voluntat del Parlament: "Superar aquest règim monàrquic és constituir efectivament la república catalana com un estat de dret, democràtic i social", ni la menció a la "monarquia corrupta delinqüent".

Tampoc hi ha l'apartat de la presentada per ERC que acusa Felip VI d'haver "participat concertadament amb la resta de poders de l'Estat en la repressió i laminació de drets del poble català" ni les proposades per la CUP que reproven el rei "per dècades d'impunitat i d'enriquiment il·legítim" i assenyalen la monarquia com a "pilar cabdal per la persecució dels drets del poble català i contra la construcció de la república catalana".

Polèmica al ple

La possibilitat que no es publiquessin les resolucions de manera íntegra ja es va posar sobre la taula durant el mateix ple de divendres, quan alguns funcionaris van advertir que no publicarien els textos més compromesos al BOPC en entendre que podrien anar contra el criteri del Tribunal Constitucional, fet que va recordar el diputat de Cs Carlos Carrizosa durant una intervenció al ple.

El mateix divendres, el president del grup de Junts, Albert Batet, va posar el crit al cel davant la possibilitat que no es publiquessin íntegrament les resolucions i va demanar que la Cambra actués contra els funcionaris en cas que es neguessin a publicar-lo, i va recordar que "el Parlament és sobirà".

Abans s'han publicat les propostes

Hores abans, el BOPC ha publicat la proposta de resolució. Al final de la transcripció literal de la proposta s'inclou, entre parèntesis i en cursiva, que la proposta de resolució "és imputable, a l'efecte de còmput, al grup parlamentari de Junts per Catalunya".

La votació es va produir el divendres passades les 22 hores perquè el ple es va retardar a causa de les peticions de reconsideració que van presentar tant Cs com PP a l'admissió a tràmit de diverses resolucions impulsades pels partits independentistes, ja que consideraven que són inconstitucionals i contravenen la doctrina del Tribunal Constitucional (TC).