Els candidats a les primàries de JxCat Laura Borràs i Damià Calvet han reclamat ser el partit independentista més votat a les properes eleccions per garantir un govern amb ERC i evitar que els republicans reeditin un tripartit o pactin amb formacions no independentistes.

Durant el primer debat a les primàries de Junts a Catalunya Ràdio, Calvet ha assegurat que per poder garantir un govern entre JxCat i ERC "necessitem que guanyi JxCat" perquè si no, "podrien passar altres coses". Borràs ha advertit d'un ambient de "flirteig" per tornar a impulsar un tripartit i ha dit que qui planteja aquest pacte "no prioritza la independència". El candidat Jordi Ferrés ha reivindicat que JxCat i ERC vagin en un mateix "paraigua conceptual".

L'estratègia per la independència

Durant el debat a la ràdio pública catalana s'ha parlat de quina estratègia cal seguir en cas que l'independentisme superi el 50% dels vots. Ferrés ha defensat ser "conseqüents" amb el mandat de l'1-O. "Tots voldríem que es fes efectiu però hem de tenir el moment. Buscar el moment amb intel·ligència i fermesa", ha apuntat.

Calvet ha assegurat que l'1-O va ser una "gran victòria" i que el 14-F cal que també ho sigui. "Cal acumular victòries fins que trobem el moment que amb reconeixement intern i extern puguem fer la independència. No podem renunciar a la unilateralitat", ha conclòs.

El conseller de Territori ha dit que la primera victòria clara hauria de ser l'amnistia i el reconeixement de l'autodeterminació.

Borràs ha descartat marcar terminis i ha dit que cal fer passes "decidides" i treballar "cada dia " per la independència. "Si prenem altres camins no avancem en la independència. No hi pot haver pauses", ha expressat. La portaveu al Congrés de JxCat ha reivindicat tenir "totes les eines i recursos" per prendre decisions amb "plenitud".

El darrer CEO

Segons el darrer Baròmetre d’Opinió Política del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que s'ha publicat aquest divendres al matí, ERC guanyaria les eleccions al Parlament amb 36-37 escons. El partit d'Oriol Junqueras augmentaria en 4-5 diputats respecte a les eleccions del 2017 i quedaria a una distància d'entre 7-8 escons de JxCat.

En tercera posició se situaria el PSC (22-23), Cs perdria més de 20 diputats i es quedaria amb 13-14, PP (8-9) i CUP (6-8) millorarien resultats mentre que els comuns es mantenen amb 7-9.

Vox podria irrompre al Parlament amb 7-8 escons i el PDeCAT podria tenir-ne un. La majoria independentista al Parlament podria augmentar fins a 5 escons, ara en té 70, però el percentatge de vot independentista es quedaria en el 48,4%, ara és del 47,6%.