Ja fa mesos que ERC i Junts per Catalunya estan submergits en una batalla electoral soterrada, cada dia més evident de portes enfora. Avui, el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió decanta la balança a favor dels de Junqueras, que segons la projecció guanyarien les properes eleccions al Parlament de Catalunya, previstes —si la pandèmia ho permet— per al proper 14 de febrer. L'enquesta els atorga 36-37 escons.

WhatsApp Image 2020 11 20 at 12.24.27

3a onada CEO

L'independentisme superaria el 50% dels vots, que és el gran repte que des de l'inici del procés intenten assolir. Sempre s'hi han quedat a prop, però mai fins ara no han aconseguit superar aquest llindar. Segons el CEO, ara ho farien pels pèls: ERC, JxCat, la CUP i el PDeCAT sumarien el 50,8% dels sufragis. 

La CUP té la clau

Mentre els republicans milloren resultats respecte al 2017, quan amb 32 diputats van quedar-se per darrere dels 34 de Puigdemont, sembla que JxCat acusaria el desgast d'haver governat tot aquest temps. Perdria entre 4 i 6 cadires i s'hauria de conformar amb entre 28-30. L'altre partit independentista a la cambra catalana, la CUP, veuria recompensat el seu paper d'oposició, amb una forquilla d'entre 6-8.

El resultat: l'independentisme tornaria a sumar majoria absoluta. De fet, en el pitjor dels escenaris mantindria els 70 diputats que té en l'actualitat i podria pujar fins a 75. Això sí, si volen tornar a governar plegats, ERC i JxCat tornarien a dependre dels cupaires per poder investir president, perquè sols, no sumen. 

WhatsApp Image 2020 11 20 at 14.13.58Aliança d'esquerres?

L'altra operació possible passaria per una aliança d'esquerres que els republicans insisteixen a rebutjar. El PSC creix fins als 22-23 diputats i els comuns fins als 7-9. Això faria possible que convergissin socialistes, comuns i republicans, que en l'escenari més optimista assolirien els 69 escons. En canvi, sumant la part baixa de la forquilla, els en faltarien 4 per la majoria, cosa que faria imprescindible la participació de la CUP. 

ERC, doncs, tindria la possibilitat de triar un costat o l'altre de l'arc parlamentari, si bé és cert que sempre que se'ls ha preguntat per una hipotètica repetició del tripartit, els republicans han respost amb un no rotund. Ara bé, segons aquest CEO, hi hauria l'opció que socialistes i comuns els donessin suport  per investir Aragonès sense entrar al govern. 

Vox beu de Cs

La mala notícia, la irrupció brutal de Vox al Parlament català. La ultradreta es beneficia del descens de Cs i podria adjudicar-se fins a 8 diputats. Són el doble dels que ara té un PP a qui l'enquesta també vaticina millors resultats. Doblarien, i passarien de 4 a 8. 

El partit d'Arrimadas protagonitzaria la gran patacada. Si fa tres anys guanyaven les eleccions amb 36 escons, ara es quedarien amb només un terç de representació. 

El PDeCAT, amb opcions

Per primera vegada, una enquesta dona opcions al PDeCAT. El partit de David Bonvehí, que va partir peres amb l'aposta de Puigdemont per Junts per Catalunya, podria quedar-se amb una cadira al Parlament. L'ocuparia la seva candidata i cap de llista, l'exconsellera Àngels Chacón. 

El baròmetre s'ha fet amb una mostra de 2.000 persones entre el 13 d'octubre i el 7 de novembre.