JxCat ha activat el rellotge de primàries de cara a les eleccions al Parlament previstes per al 14 de febrer i els primers candidats es posen en marxa. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha comunicat als seus companys de partit durant la reunió d'aquest matí de la direcció de Junts la seva intenció de concórrer a la cursa de presidenciables, segons fonts de l'executiva.

Calvet ha afegit, però, que en cas que el president del partit, Carles Puigdemont, presenti la seva candidatura a les primàries, ell es retirarà. 

Segons aquestes fonts, Calvet hauria estat l'únic membre de la direcció de Junts que ha anunciat durant la reunió d'aquest matí la seva intenció de concórrer a les primàries de presidenciable, tot i que a l'executiva hi figura un altre dels noms que s'ha postulat per assumir aquesta responsabilitat, la diputada al Congrés Laura Borràs.

Per la seva banda, Puigdemont no ha participat avui a la reunió de l'executiva.

Comença la campanya

El conseller ha fet pública la seva decisió a primera hora de la tarda a través d'una piulada, en què anuncia que es presenta a les primàries i que si el president formalitza la seva candidatura, s'hi sumarà.

Calvet ha presentat públicament la seva candidatura a través d'un vídeo, davant la mateixa bifurcació de vies utilitzada per l'anunci del referèndum de l'1-O. "Decidir és prendre partit", assegura el conseller abans d'anunciar que es presenta a les primàries: "Soc Damià Calvet i em presento a les primàries de JxCat. Continuem el camí. Ens hi acompanyes?".

Dues voltes

Un cop aprovat diumenge el reglament de primàries, els candidats que vulguin optar a encapçalar la candidatura de JxCat com a presidenciables tenen fins dimecres per presentar-se i recollir 100 avals entre els afiliats.

Aquesta serà la primera volta de les primàries, i en ella s'hi haurà d'escollir el candidat a la presidència de la Generalitat. Posteriorment, s'obrirà una segona volta en què s'escolliran els primers membres de les candidatures per cada una de les quatre circumscripcions.