La jutge de vigilància penitenciaria 5 de Catalunya ha rebutjat els recursos d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Josep Rull perquè poguessin gaudir del tercer grau, després que uns dies abans resolgués que tenien dret a aquest règim de semillibertat, però no va aixecar les mesures cautelars que els prohibia poder-lo fer efectiu fins que no hi hagués una resolució del Tribunal Suprem. 

A començaments de juliol, el jutge va atorgar el tercer grau als presos polítics, cosa que els permetia dormir tres dies fora del centre penitenciari en el qual estaven interns: Lledoners, en el cas dels homes i Puig de les Bassesi Mas d'Enric, en el cas de Dolors Bassa i Carme Forcadell, respectivament. Ara bé, la fiscalia va demanar que se'ls suspengués i, com a mesures cautelars, el jutge de vigilància penitenciària de Lledoners va anul·lar aquest règim al líder d'ERC, Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el conseller Raül Romeva. Dos dies més tard, el jutjat de vigilància penitenciària número 5 va resoldre en aquest mateix sentit també en el cas dels consellers, Josep Rull, i Jordi Turull

Reafirma la sentència

Ara bé, aquest mateix mes, una jutge va considerar que els presos polítics sí que tenien dret a gaudir d'aquest tercer grau, però va elevar el cas a la cort sentenciadora, que és el Tribunal Suprem. A més, es va desestimar aixecar les mesures cautelars que anul·laven el tercer grau.

Per això, tant Junqueras, Sànchez com Rull van presentar un recurs perquè se'ls retornés aquest règim. Ara, però, la jutgessa s'ha reafirmat en la seva decisió. Des del seu punt de vista, els recursos no inclouen arguments de pes per tal de desestimar la primera resolució i, per tant, aixecar les mesures cautelars.  

 

"[...] Acorda aquesta jutjadora mantenir la suspensió de dita classificació que venia acordada", es remarca a la sentència dels recursos tant de Junqueras, Sànchez com Rull. A més, s'afegeix que "les al·legacions realitzades en el recurs de reforma interposat per la Defensa de l'intern no modifiquen ni desvirtuen els criteris tinguts en compte per dictar la resolució objecte de recurs, i que ja van ser analitzats en els fonaments jurídics de la resolució aquí impugnada".