Es manté la suspensió del tercer grau dels consellers Jordi Turull i Raül Romeva. El Jutjat de vigilància Penitenciària 5 de Catalunya ha rebutjat els seus recursos i ha decidit mantenir suspès el tercer grau fins que "el Tribunal Suprem resolgui els recursos d'apel·lació presentats contra la classificació en tercer grau per part de Fiscalia", segons les interlocutòries publicades aquest dimarts.

La decisió de la magistrada arriba un dia després de rebutjar també els recursos d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Josep Rull per poder tornar a tenir el tercer grau.

El tercer grau ara depèn del Suprem

A principis de juliol, el jutge va atorgar el tercer grau als presos polítics, cosa que els permetia dormir tres dies fora del centre penitenciari. Poc després, però, la fiscalia va demanar que se'ls suspengués i, com a mesures cautelars, el jutge de vigilància penitenciària de Lledoners va anul·lar aquest règim penitenciari al líder d'ERC, Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, el conseller Raül Romeva, el conseller Josep Rull, i el conseller Jordi Turull.

Tot i que, aquest mateix mes, una jutge va considerar que els presos polítics sí que tenien dret a tenir el tercer grau, les mesures cautelars no es van aixecar. Per tant, la suspensió del tercer grau es va mantenir i l'última paraula va quedar en mans del Tribunal Suprem. Els presos polítics van recórrer la suspensió d'aquest règim penitenciari, però aquesta setmana la magistrada ha desestimat als seus recursos a l'espera que el tribunal sentenciador resolgui.

La jutge desestima els recursos de Turull i Romeva

En les interlocutòries del Jutjat de Vigilància Penitenciària publicades aquesta tarda, la magistrada Maria Jesús Arnau Sala considera que els recursos presentats per les defenses dels dos presos "no modifiquen ni desvirtuen" els criteris de la seva resolució. Per tant, els desestima i manté les mesures cautelars que suspenen el tercer grau.

 

La magistrada també determina que la suspensió "continuarà vigent fins que la Sala de lo Penal del Tribunal Suprem ho resolgui tot". "Per tot això procedeix desestimar el recurs posat per la defensa de l'intern", conclou en totes dues interlocutòries.

 

Imatge principal: Els presos polítics sortint de Lledoners amb l'aplicació del tercer grau. / EP