La jutge de vigilància penitenciària 5 de Catalunya ha avalat el tercer grau concedit als presos polítics després que fa unes setmanes el mateix jutjat suspengués el règim de semillibertat a petició de la Fiscalia

En una interlocutòria a la qual ha tingut accés El Nacional, la jutge María Jesús Arnau Sala rebat els arguments de la Fiscalia i considera que la concessió del tercer grau va ser correcta i per això desestima el recurs interposat en el seu moment per la Fiscalia. Amb tot, això no implica la recuperació immediata del tercer grau ni tampoc els beneficis de l'article 100.2, que permet permisos per treball o voluntariat, ja que la qüestió ha estat elevada al Tribunal Suprem, que és qui ha de prendre una resolució sobre l’apel·lació de la Fiscalia. De moment, doncs, els presos continuaran a les seves respectives presons.

 

 

 

 

En concret, s’assenyala que, d’acord amb la sentència emesa pel Tribunal Suprem contra la cúpula independentista, no s’imposava cap restricció específica contra els condemnats que els impedís accedir al tercer grau de règim penitenciari, ni que aquests haguessin d’esperar a complir la meitat de la condemna per poder gaudir-lo. De fet, s’aclareix que “en la pròpia sentència del TS no s’estableix cap limitació, ni s’efectua a priori un pronòstic de perillositat en el condemnat”. A més, s‘assenyala que el TS va desestimar “de forma expressa” la petició de la Fiscalia de posar “límits temporals a l’accés al tercer grau”.

Sense obligació de penediment

En el cas específic de Jordi Cuixart, segons ha donat a conèixer Òmnium Cultural, la jutge afirma que aquest ja ha complert més d’una quarta part de la pena, i que compta amb tots els requisits que es demanen a qualsevol intern per tal de fomentar la seva reinserció, com ho han dictaminat també els experts de l’equip multidisciplinari de la presó.

En contra del que demana la Fiscalia, el jutjat de vigilància penitenciària també recorda que el centre penitenciari no disposa de cap programa per a tractament del delicte de sedició: “En l’administració penitenciària moderna i actual del segle XXI no existeix un protocol de programació de tractament per al delicte de sedició”. A més, pel que fa a l’actitud de Cuixart, que també forma part central del recurs del ministeri fiscal, la jutge deixa clar que no mostrar penediment o defensar la innocència és “un pensament i una decisió legítimes, ja que la normativa penitenciària no imposa l’obligació al condemnat de penedir-se, ni que es declari culpable o que prescindeixi de la seva declaració d’innocència”.