El jutjat penitenciari número 1 de Barcelona ha rebutjat retirar cautelarment el tercer grau de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera de Treball Dolors Bassa, fent cas omís de la petició de la Fiscalia.

En canvi, el jutjat de vigilància penitenciària número 5, que s'encarrega dels recursos contra el tercer grau dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, sí que ha atès la petició de la Fiscalia i els ha retirat cautelarment el tercer grau, amb la qual cosa hauran de tornar a ingressar a la presó, tal com va passar amb la resta de presos que ja són a Lledoners. Posteriorment, el TSJC ha puntualitzat que "donada l'hora de la presentació, tan sols ha donat temps de resoldre sobre el recurs contra el tercer grau de Rull", per la qual cosa queda pendent de resoldre el recurs contra Turull.

Segons les interlocutòries del magistrat, la llei només preveu la suspensió cautelar quan es presenta el recurs d'apel·lació davant del tribunal sentenciador, no pas abans, en el recurs d'alçada al jutjat de vigilància penitenciària contra la resolució administrativa de la Generalitat. Per aquest motiu, dona deu dies a les afectades perquè presentin al·legacions al recurs de la Fiscalia.

 

Xoc amb Marchena

Aquest argument és el mateix que va utilitzar l'advocat de Jordi Sànchez per oposar-se a la suspensió del tercer grau acordada pel jutjat de vigilància número 5. I, el que és més important, amb aquest posicionament ignora l'anomenada doctrina Forcadell, imposada pel jutge del procés Manuel Marchena, quan es va arrogar la competència per decidir sobre els permisos o la llibertat dels presos per retirar el 100.2 a l'expresidenta de la cambra catalana.

 

La clau de tot això és que si l'alt tribunal espanyol va establir en aquesta nova doctrina que els recursos del fiscal suspendrien automàticament els permisos quan s'interpretés que afectaven la qualificació penitenciària dels presos, ara aquest jutge de Barcelona rebutja que els recursos contra el tercer grau tinguin aquest efecte suspensiu abans del pronunciament definitiu.

Reaccions de Forcadell i Bassa

Tant Forcadell com Bassa ja han reaccionat a aquesta decisió en un missatge idèntic a Twitter en què asseguren que el jutjat penitenciari número 1 de Barcelona ha aplicat el que diu la llei. "I per això no entrem a la presó", han recalcat. 

"Molt greu pels companys que hi són, i pel Josep Rull i el Jordi Turull que estan a punt d'entrar-hi. Us estimem", han denunciat.

 

Què passarà ara?

Cal tenir present que la situació de tots els presos polítics és provisional. És a dir, que la situació no és definitiva ni per als que són a presó com per als que estan encara en tercer grau. La diferència de criteri entre els jutjats penitenciaris u i cinc de Barcelona ha provocat que els presos homes esperaran la resolució definitiva amb el tercer grau suspès cautelarment, mentre que les dones ho faran amb el règim de semillibertat intacte.