El diari El Mundo ha publicat una entrevista a "un jutge important" que ha assegurat que la concessió dels indults i la reforma de les penes del delicte de sedició, impulsada pel govern de Pedro Sánchez, facilitarà que el president a l'exili, Carles Puigdemont, torni a Catalunya i proclami la República

L'article, titulat El retorn de Puigdemont, comença així: "No sé si els periodistes us esteu adonant del que ve". Amb els indults als presos independentistes a l'horitzó, aquest jutge, identitat del qual no en donen més detalls, ha carregat contra el cap de l'executiu espanyol per, segons ell, "anul·lar els efectes de la sentència del judici més important de la democràcia per pura supervivència política". 

 

"Aquesta vegada estarem desarmats"

Tot i això, defensa que el problema va més enllà d'aquest cas concret: "el pitjor és la reforma [una rebaixa de les penes] del delicte de sedició". Aquesta barreja entre els indults i la reforma provocaria el retorn de Puigdemont, "quan aquesta reforma entri en vigor i els indults s'hagin consumat, si jo fos l'advocat de Puigdemont li diria que fes les maletes i es presentés a Espanya", ha continuat. Finalment, vaticina que el president proclamarà la República, i aquesta vegada estarem desarmats".

 

Carles Puigdemont Reforma Codigo Penal Indultos El Mundo

Retall de l'article El retorn de Puigdemont / El Mundo

 

La reforma del Codi Penal

Però, a quina reforma fa referència aquest jutge no identificat? Es tracta d'una modificació del Codi Penal que permetria la llibertat dels presos polítics i que va ser promesa per abans que finalitzés l'any 2020.

Des de llavors, La Moncloa no ha volgut posar cap nou deadline a la modificació del Codi Penal que permetria la llibertat dels presos polítics.

Ara bé, el passat mes d'abril, en plena campanya electoral madrilenya, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va assegurar que la reforma necessita temps, però que arribarà “més aviat que tard”. De la mateixa manera, va reclamar al PP que desbloquegi la renovació del Consell General del Poder Judicial. 

"Lleis que necessiten repòs"

Ho va fer en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrat uns dies abans. Juan Carlos Campo va subratllar que és un “compromís del govern” i que arribarà “més tard que mai”. No obstant això, va afegir que, com ha dit “per activa i per passiva, són lleis que necessiten repòs”. En aquest sentit, segons el ministre de Justícia, “cal comparar amb els països de l’entorn” o què estableix la doctrina europea.

Tot i això, va concloure al respecte, aviat arribarà a la taula del govern espanyol “una reforma bastant important, amb bastants matèries que les que estem dient aquí”. Va defensar que tenen “l’obligació de propiciar els canvis que entenem que són els ajustats a la dogmàtica juridicopenal".

Puigdemont, des de la Catalunya Nord

De tota manera, fins que no arribi aquesta reforma, el president ha ofert la seva ajuda per contribuir en el camí cap a l'autodeterminació, tant des de Waterloo com des de la Catalunya Nord. Així ho ha expressat en un vídeo dirigir a l'Associació de Municipis per la Independència, entitat del qual va ser president, després de felicitar el nou president Jordi Gaseni i agrair la feina feta al seu predecessor, Josep Maria Cervera

 

 

El president Puigdemont ofereix la seva ajuda a l'AMI / Associació de Municipis per la Independència

 

Imatge principal, president Carles Puigdemont / EFE