La convocatòria de la manifestació de Perpinyà per defensar el dret a l'ensenyament en català a França ha estat tot un èxit. Prop de 3.000 persones s'han concentrat a la plaça Catalunya de la ciutat amb pancartes a favor de la immersió lingüística. 

Els assistents reclamen que es mantingui el text legislatiu que va aprovar l'Assemblea de França i reivindiquen aquestes llengües com un "patrimoni" de l'estat gal. A la marxa, hi han assistit directors d'escoles públiques que ensenyen en català i també de La Bressola, a més d'alcaldes i moltes famílies que han carregat contra l'executiu d'Emmanuel Macron, a qui consideren "còmplice", ja que la majoria de diputats que han demanat la revisió del text són del seu partit.

 

Omnium manifestació Perpinyà 2

Manifestació d'avui a Perpinyà / Òmnium Cultural

 

La mobilització ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, la consellera d’Universitats i Recerca, Gemma Geis, l’eurodiputada Clara Ponsatí, la diputada de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, i la diputada d’ERC al congrés espanyol Montse Bassa

TUIT GEMMA GEIS MANIFESTACION PERPINYA

Gemma Geis i Carreras / Twitter

 

Les entitats d'Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República també han volgut participar-hi, així com personalitats polítiques nord-catalanes, entre elles, molts polítics, batlles i càrrecs electes al territori. 

 

 

Manifestació d'avui a Perpinyà / Consell per la República

 

Alcaldes politicos catalunya nord manifestación perpinya catalanes - Ràdio Arrels

Polítics, batlles i càrrecs electes a la Catalunya Nord / Ràdio Arrels

 

"Les llengües han de ser a les escoles"

Borràs ha aprofitat l'esdeveniment per compartir la seva opinió al respecte a través de les xarxes socials.

"És lamentable la pulsió que senten els grans estats per no reconèixer-se en la seva riquesa i diversitat lingüística. Les llengües no han de ser als tribunals. Les llengües han de ser a les escoles", ha assegurat la presidenta en unes declaracions al 324. 

 

Per la seva banda, la diputada Montserrat Bassa ha criticat que "les polítiques lingüístiques d'aquests estats espanyol i francès" demostren que la independència és l'únic camí per a la supervivència de la llengua. 

 

 

En el mateix sentit,  Dolors Sabater, en una publicació a Twitter, ha assegurat que "Avui és la Catalunya Nord qui pateix l'agressió per part de l'estat francès, però sota l'estat espanyol la llengua és amenaçada arreu del territori". 

 

 

Dolors Sabater participa en la manifestació a Perpinyà en defensa de la immersió lingüística/ Twitter

 

Omnium manifestació Perpinyà 1
Manifestació d'avui a Perpinyà / Òmnium Cultural

 

 

El TC francès tomba la llei d'immersió lingüística

La indignació generalitzada neix de la decisió del Tribunal Constitucional francés de tombar dos articles nuclears de la llei que protegeix i promou les llengües regionals minoritàries del país, com ara el català, el basc, el cors o el bretó. Aquesta llei, coneguda com la llei Molac, pel diputat bretó que la va impulsar, Paul Molac, es va aprovar el passat 8 d'abril a l'Assemblea Nacional Francesa per 247 vots a favor i 76 en contra.

A conseqüència de l'aprovació d'aquesta llei, un total de 60 diputats francesos, tots ells del partit del president Emmanuel Macron, van portar davant el Tribunal Constitucional de París la innovadora llei.

Finalment, aquest organisme va considerar inconstitucional l’article 4 de la nova llei, que recull la possibilitat d’una immersió lingüística a les escoles en la llengua dita regional, i l’article 9, que permet posar als noms i cognoms les grafies que no existeixen en francès.

 

Imatge principal, manifestació a Perpinyà / Amics de la Bressola