L'alcalde de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), Jordi Gaseni, ha estat escollit nou president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) en l'assemblea general de l'entitat que s'ha celebrat al Teatre Metropol de Tarragona. Segons ha explicat ell mateix en el discurs de pressa de possessió, l'objectiu és "rellançar l'aportació de l'AMI per fer possible la República catalana.

Gaseni relleva en el càrrec el fins ara màxim dirigent de l'entitat, Josep Maria Cervera, batlle del Port de la Selva (Alt Empordà). Tots dos van acordar el 2019 repartir-se els quatre anys de mandat i el traspàs s'ha fet efectiu aquest divendres. En la reunió també s'han produït canvis en la directiva i l'executiva. 

"Els ajuntaments som la memòria de l'1 d'Octubre. Som imprescindibles. Som un altaveu que recull informació del territori i que sabem com bateguen els nostres pobles", ha dit entre aplaudiments el president sortint de l'entitat.

Borràs i Aragonès, amb el municipalisme

A l'acte també hi ha assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de la seva trucada amb el president espanyol Pedro Sánchez. En el seu discurs, el republicà ha defensat el dret a l'autodeterminació i la necessitat de tornar a fer un referèndum per tal que la ciutadania parli. "La nova República que estem construïnt serà gràcies als ajuntaments", ha indicat.

Aragonès ha manifestat que "en les properes setmanes" des del Govern treballaran per promoure un acord nacional per l'amnistia i l'autodeterminació. Dos elements que han de ser "l'agenda política per resoldre, sense més demora, el conflicte polític de Catalunya". "Cal que l'Estat accepti una realitat que ha negat: que només afrontant amb valentia política des d'un clar compromís democràtic es podrà resoldre el conflicte polític que tenim", ha assenyalat. I ha pronosticat. "Cal abandonar la repressió i s'ha de parlar, dialogar i finalment votar. Això acabarà amb la ciutadania votant".

En aquesta línia, ha expressat que "la immensa majoria de la població catalana vol que s'acabi amb la repressió" i ha defensat la voluntat majoritària d'un referèndum. "Escòcia ho tornarà a fer i nosaltres també hi volem ser", ha exclamat. Així, ha instat el govern espanyol a que actuï com ho va fer el Regne Unit el 2014 quan el poble escocès va decidir a les urnes. "Que l'Estat s'atreveixi a guanyar a les urnes i no en altres àmbits el seu projecte polític", alhora que ha reclamat que faci "una proposta política" per convèncer la població.

En aquesta mateixa línia, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha afirmat la independència "no es podrà fer sense els ajuntaments" i els ha instat a seguir treballant en aquesta direcció.

laura borràs ami - acn

Imatge: ACN

Imatge principial: Jordi Gaseni, nou president de l'AMI / ACN