El jutge de l'Audiència Nacional que investiga les presumptes comissions irregulars en la venda de mascaretes a administracions públiques durant la pandèmia, el que s'ha batejat com a cas Koldoassenyala l'exministre de Transports José Luis Ábalos com a "intermediari" de la trama, coneguda amb aquest sobrenom per l'exassessor i mà dreta de l'exministre, Koldo García. "L'observació de les comunicacions i l'activitat operativa realitzada per la unitat actuant [de la Guàrdia Civil] han permès concloure que aquests intermediaris serien José Luis Ábalos i Jacobo Pombo", apunta el jutge Ismael Moreno en una interlocutòria del passat 7 de febrer, en la qual autoritzava una sèrie d'intervencions telefòniques als investigats. En concret, el magistrat situa l'exministre com a intermediari en la gestió del grup encausat de la reclamació que el govern de les Illes Balears va fer contra l'empresa de Koldo i Juan Carlos Cueto pel retorn de l'import per la compra d'unes mascaretes que van resultar defectuoses.

De moment, ni Ábalos ni Pombo figuren com a investigats en el procediment que se segueix a l'Audiència Nacional contra set persones, una d'elles Koldo, per presumptes delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, suborn i tràfic d'influències. Així i tot, sobre Ábalos, el magistrat posa l'accent en una trobada que va tenir lloc el passat 10 de gener en un restaurant de Madrid. "Koldo es reuneix entre altres persones amb José Luis Ábalos en una zona reservada de la marisqueria La Chalana entre les 21.15 i les 22.20 hores aproximadament, com queda reflectit en l'ofici policial", precisa.

Pel titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 2, aquesta reunió "té un especial interès per als fets investigats" tenint en compte la conversa telefònica mantinguda el dia anterior entre l'empresari Juan Carlos Cueto, presumpte 'cervell' de la trama, i Koldo. Segons es desprèn de la recerca policial, en aquesta trucada "Cueto li demanava que abans que se n'anés de viatge al Perú el dia 11 de gener li digués alguna cosa a un tercer". "De fet, Koldo informava Cueto que una de les coses a tractar amb una de les persones amb les quals es reunirà l'endemà —quan es reuneix amb Ábalos— era aquesta, s'entén que es referia a les gestions realitzades amb l'Administració balear per a solucionar la reclamació de 2,6 milions d'euros realitzada a Soluciones de Gestión", afegeix el jutge.

 

Sumari de la Guàrdia Civil que implica Ábalos com a "intermediari"

Precisament aquest dijous al matí s'ha conegut que un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil assenyala l'exministre Ábalos com a "intermediari" implicat en el cas Koldo i coneixedor dels fets que ara la Justícia investiga almenys des del novembre. Segons ha avançat aquest dijous El Mundo, el sumari del cos policial recull també la trobada recent entre Ábalos i Koldo García al reservat d'un restaurant que pertany a un altre dels encausats per la suposada trama. Una trama de venda de mascaretes a les administracions públiques durant la pandèmia de la covid amb la qual, segons aquest informe, s'haurien obtingut comissions de fins a 54 milions d'euros. L'informe policial sosté que Koldo García el 4 de novembre del 2023 va fer arribar a Ábalos a través del seu germà, documentació relativa a la investigació que se seguia i que l'implicava en la trama.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!