Continua el degoteig de novetats relatives al cas Koldo, el presumpte cas de corrupció sobre comissions en la compra de mascaretes durant la pandèmia de la covid que esquitxa Koldo García, exassessor de l'exministre de Transports i diputat del PSOE per València, José Luis Ábalos. Després de conèixer que els governs de les Illes Balears i de Canàries, amb els socialistes Francina Armengol i Ángel Víctor Torres al capdavant, van comprar mascaretes a l'empresa 'Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL' amb contractes milionaris, aquest dijous s'ha conegut que algunes d'aquestes mascaretes comprades eren defectuoses i que el govern balear va reclamar el retorn de part de l'import pagat.

😷Detingut Koldo García, mà dreta d'Ábalos, per cobrar comissions il·legals en la compra de mascaretes

🌹El PSOE es distancia de Koldo García, l’exassessor d’Ábalos: “No és militant, que la justícia actuï”

La Fiscalia Anticorrupció ha obert una investigació en concret per una compra d'1 milió i mig de mascaretes que va fer l'IB-Salut el 2020 per valor de 3,7 milions d'euros. En plena onada de contagis per la covid i amb una gran manca de material sanitari, el govern de Francina Armengol va comprar unes mascaretes a l'empresa de Koldo García, oferides pel Ministeri de Foment de José Luis Ábalos, segons ha avançat aquest dijous El Periódico. Unes mascaretes que suposadament eren FFP2, però que tal com han indicat fonts d'IB-Salut al citat diari, no complien els estàndards de qualitat que haurien de tenir, per la qual cosa van haver d'usar-se com a mascaretes quirúrgiques senzilles.

Després d'aquesta remesa defectuosa o fraudulenta, el govern de les Balears va reclamar el retorn de 2,6 milions d'euros a l'empresa de Koldo García. A banda, també ha transcendit que l'Oficina Anticorrupció de les Balears ja va investigar el cas i l'empresa que va vendre les mascaretes al govern d'Armengol. Anticorrupció, de fet, va fer un informe en el qual s'assenyalava que el dirigent de l'empresa apareixia al cas dels Papers de Panamà i tenia dues societats offshore a Malta.

La fiscalia investiga presumptes delictes de suborn, tràfic d'influències i organització criminal

Koldo García, exassessor de l'exministre socialista José Luis Ábalos, i el seu suposat soci, el president del Zamora CF, Víctor de Aldama, han estat detinguts en una operació pel presumpte cobrament de comissions per la compra de màscares, i passen aquest dijous a la disposició de l'Audiència Nacional. L'exassessor de l'exministre de Transports durant la pandèmia hauria fet tasques d'intermediació entre empreses i administracions i, presumptament, hauria cobrat comissions irregulars per això. La Fiscalia Anticorrupció investiga presumptes delictes associats a organització criminal, tràfic d'influències i suborn, que podrien haver-se comès en l'adjudicació de diferents contractes de diverses administracions.