Un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil assenyala l'exministre i ara diputat al Grup Mixt del Congrés, José Luis Ábalos, com a "intermediari" implicat en el cas Koldo i coneixedor dels fets que ara la Justícia investiga almenys des del novembre. Segons ha avançat aquest dijous El Mundo, un sumari del cos policial espanyol recull també una trobada recent entre Ábalos i Koldo García al reservat d'un restaurant que pertany a un altre dels encausats per la suposada trama. Una trama de venda de mascaretes a les administracions públiques durant la pandèmia de la covid amb la qual, segons aquest informe, s'haurien guanyat comissions de fins a 54 milions d'euros.

L'informe policial sosté que Koldo García, el 4 de novembre del 2023, va fer arribar a Ábalos, a través del seu germà, documentació relativa a la investigació que se seguia i que l'implicava en la trama per aquest presumpte cobrament de comissions irregulars per vendre mascaretes a les administracions públiques durant la pandèmia. En concret, tres documents, assenyala el citat diari: una resolució del Consell de Transparència on se sol·licitava el contracte entre el ministeri de Transports i l'empresa Soluciones de Gestión, la de Koldo, un informe del Tribunal de Comptes de 2022 i, finalment, la resposta del ministeri de Transports al Consell de Transparència.

Reunió per posar en avís

Segons l'informe de la Guàrdia Civil al qual hauria tingut accés El Mundo, Ábalos i Koldo García es van reunir a la marisqueria La Chalana el passat 10 de gener entre les 21.15 i les 22.20 h, un sopar en el qual, assenyalen, haurien tractat la reclamació del govern de les Balears de 2,6 milions d'euros pel pagament que es va fer per mascaretes de l'empresa Soluciones de Gestión que van resultar defectuoses. Segons el citat diari, el propietari de l'empresa, Juan Carlos Cueto, li hauria demanat a Koldo García que informés "un tercer".

L'informe, que assenyala Ábalos com a "intermediari", inclou converses intervingudes pels agents. "Això era un favor... ell i el seu excap... i sembla que l'altre li ha dit que sí... perquè li han donat un altre favor a canvi", diu Juan Carlos Cueto, segons l'informe policial, assenyalant que es referiria a Ábalos. L'informe també assenyala que Koldo García es va reunir el mateix dia que amb Ábalos i al mateix restaurant amb un altre dels empresaris imputats.

Sobre l'entrega dels documents del cas per part del germà de Koldo, Joseba, a Ábalos, un segon informe de la Guàrdia Civil del desembre, assenyala que es va fer al domicili de l'exministre a València. En una conversa intervinguda, la dona i el germà de Koldo acorden com fer el traspàs de documents, deixant-los en una furgoneta, i el sumari policial fa seguiment dels moviments de Joseba fins que agafa la furgoneta i inicia el camí cap a València.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!