El Jutjat de Vigilància Penitenciària autoritza el permís de sis dies que la Junta de Tractament de la presó de Lledoners va atorgar a Jordi Sànchez el passat 9 de juliol. La resolució és d'execució immediata i Sànchez podria sortir de la presó en qualsevol moment.

Tot i l'oposició de la Fiscalia, el Jutjat considera que Sànchez compleix els dos requisits previstos en el reglament penitenciari per autoritzar aquests permisos: haver complert una quarta part de la condemna i tenir una bona conducta a la presó. També rebutja la teoria de la Fiscalia sobre el risc que pugui tornar a delinquir perquè en estar inhabilitat no pot assumir responsabilitats "com les que exercia en el moment de delinquir".

A més, considera que "ni la gravetat del delicte ni la durada de la pena no són factors que impedeixin l'autorització judicial de permisos ordinaris de sortida, ja que tals factors per si mateixos no impedeixen la concessió de permisos, segons la normativa penitenciària". La jutgessa ha apreciat també que segons els informes del centre Sànchez "assumeix la responsabilitat dels fets delictius i mostra motivació per al canvi però no hi és així que|tal com amb la seva qualificació jurídica defensant la seva innocència".

Finalment, es recorda que el Jutjat de Vigilància Penitenciària realitzarà un seguiment específic del resultat del permís que s'ha autoritzat, per la qual cosa demana al centre penitenciari comunicar el seu resultat i incidències amb caràcter previ a la proposició d'un nou permís.

 

Paral·lelament, Sànchez, juntament amb Josep Rull i Jordi Turull, va presentar fa una setmana un recurs contra la interlocutòria de la jutge de vigilància penitenciària que tot i avalar el dret a gaudir del tercer grau els manté a presó a l’espera de la decisió del Tribunal Suprem.

La jutge de vigilància penitenciària 5 de Catalunya, María Jesús Arnau Sala, va avalar el tercer grau concedit als presos polítics desmuntant així l’argument de la fiscalia. Amb tot, en aquella interlocutòria la jutge mantenia les mesures cautelars sobre els presos, que impliquen mantenir la suspensió del règim de semillibertat i per tant impedeixen la recuperació immediata del tercer grau i dels beneficis de l'article 100.2, que permet permisos per treball o voluntariat, ja que la qüestió ha estat elevada al Tribunal Suprem, que és qui ha de prendre una resolució sobre l’apel·lació de la Fiscalia.