Els presos polítics Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, han presentat recurs contra la interlocutòria de la jutge de vigilància penitenciària que tot i avalar el dret a gaudir del tercer grau els manté a presó a l’espera de la decisió del Tribunal Suprem.

 

 

 

El recurs arriba dos dies després que la jutge de vigilància penitenciària 5 de Catalunya, María Jesús Arnau Sala, va avalar el tercer grau concedit als presos polítics desmuntant així l’argument de la fiscalia. Amb tot, en aquella interlocutòria la jutge mantenia les mesures cautelars sobre els presos, que impliquen mantenir la suspensió del règim de semillibertat i per tant impedeixen la recuperació immediata del tercer grau i dels beneficis de l'article 100.2, que permet permisos per treball o voluntariat, ja que la qüestió ha estat elevada al Tribunal Suprem, que és qui ha de prendre una resolució sobre l’apel·lació de la Fiscalia.

Per tant, atès que els presos continuen a les seves respectives presons, les defenses de Rull, Turull i Sànchez han fet el pas de presentar un recurs on es rebat el manteniment de la suspensió cautelar del tercer grau. En concret, als textos presentats s’hi pot llegir que el recurs es fa “únicament contra el particular concret de mantenir la vigència de la suspensió cautelar” que els impedeix gaudir del tercer grau.

A favor del tercer grau

Per això mateix, els escrits de la defensa de Rull, Turull i Sànchez destaquen que subscriuen “en la seva integritat els brillants raonaments de fons” de la interlocutòria de la jutge, que tomba els raonaments de la fiscalia, ja que “confirma la resolució administrativa que acorda la progressió al tercer grau”. Per tant, s’insisteix a especificar que “únicament es recorre el manteniment de la suspensió cautelar que ja havia estat prèviament acordat en virtut de  Providència de data 30 de juliol del 2020”.

“Aberració jurídica”

La decisió de la jutge de ratificar el tercer grau però alhora mantenir els presos polítics tancats va ser titllat d’”aberració política” pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que el mateix dimecres va afirmar que "Espanya no és un estat de dret homologable" en declaracions des de Prada (Conflent), on va participar en un acte a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). A més, va denunciar que "als presos polítics se'ls exigeix, a través d'un programa de rehabilitació, que canviïn la seva manera de pensar".