Amb la primera reunió bilateral entre PSOE i Junts que s'està produint aquest dissabte a Ginebra a l'horitzó, el vicepresident i portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha assegurat que "la negociació comença ara". En declaracions aquest dissabte a Ràdio 4, Rius ha afirmat que el que farà la seva formació a partir d'ara no és simplement negociar de manera "diferent" que ERC. Malgrat que ha reconegut que fins ara s'ha dialogat, ha advertit que "dialogar està molt bé, també cal fer-ho, però no porta enlloc". En aquest sentit, ha considerat que la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol durant la passada legislatura "ha estat estèril".

En resposta al president d'ERC, Oriol Junqueras, que ha afirmat aquest dissabte que la feina desplegada pel seu partit ha permès obrir "el camí cap a l'amnistia", Rius l'ha rebatut a ell i a tots els que donen la benvinguda a Junts "al terreny de la negociació", perquè tal com ha apuntat "la negociació comença ara. Una negociació de veritat, no una taula de diàleg per permetre a Pedro Sánchez anar pel món blanquejant la seva acció i dient que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya estava resolt". 

Hermetisme de Junts 

Josep Rius ha reivindicat l'hermetisme en relació amb la reunió entre Junts i PSOE per "facilitar que aquestes reunions es puguin desenvolupar amb tranquil·litat i amb la profunditat que requereix un assumpte d'aquesta complexitat", en el que considera un "terreny neutral i sense àrbitres comprats". Segons el vicesecretari, en la negociació ha d'haver-hi "avenços constants" perquè la legislatura funcioni i tiri endavant, i ha afirmat que si es donen aquests avenços "Junts complirà per ajudar a l'estabilitat". 

Rius ha volgut treure ferro a la conversa entre Carles Puigdemont i el president del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, que va fer pública Político, on obria la porta a arribar a un acord amb el PP per una possible moció de censura a Sánchez si no hi havia avenços amb els socialistes, i ha afirmat que es tractava d'una "xerrada informal". 

Cas Madaula

Sobre la presumpta mala maror dins del partit amb Aurora Madaula després que denunciés al Parlament de les Dones, emocionada i amb la veu entretallada, haver patit "violències masclistes silencioses" per part de companys de partit i que la presidenta de la Cambra, Anna Erra, hagi perdut la confiança en ella, Rius ha explicat que és un assumpte que es tractarà "internament" i "amb les màximes garanties".

Durant la seva intervenció en el Parlament de les Dones, la secretària segona del Parlament va explicar sense donar detalls una situació de "violència silenciosa" per part de companys i companyes. Va denunciar com a violència el fet que "et modifiquin una proposta sense la teva opinió". Així, va criticar aquella gent que "porta llaç lila i es manifesta" mentre al mateix temps "imposa el masclisme" a les organitzacions i institucions. També va carregar contra les veus que recomanen "riure més" per poder progressar a la feina. "A quants homes se'ls valora pel seu somriure?", va preguntar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!