Els representants de PSOE i Junts que aquest cap de setmana s'han d'asseure a la taula de negociació amb el mecanisme de verificació internacional estan arribant a Ginebra. Tot i la discreció amb què les dues formacions han volgut envoltar la cita, les càmeres de televisió que feien guàrdia a l'aeroport de la ciutat suïssa han aconseguit captar l'arribada de la presidenta del grup de Junts, Míriam Nogueras. Entre el núvol de càmeres que perseguia Nogueras s'han escoltat també crits d'espanyolistes contra la dirigent independentista. Més tard les càmeres han enregistrat l'arribada del secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán.

A més de Nogueras, per part de Junts s'asseuran a la taula de negociació el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el secretari general de Junts, Jordi Turull. En representació del PSOE és Santos Cerdán qui s'encarrega de les converses amb Junts, mentre que es dona també per descomptada la presencia a la reunió de demà de l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Tot i que a la trobada que van mantenir el 6 de novembre Puigdemont i Cerdán a Brussel·les va estar present la responsable del grup socialista a l'Eurocambra, Iratxe García, no ha transcendit qui acompanyarà aquest cop els negociadors socialistes.

Crits increpant Nogueras

Les imatges de l'arribada i els crits increpant Nogueras han estat enregistrades, entre altres mitjans, per RTVE. Es pot escoltar perfectament l'avís de "no tornis a Espanya" i "a la presó" i insults de "traïdora" i "roja".

 

Una estona més tard, les càmeres de RTVE han enregistrat l'arribada de Santos Cerdán, que no ha volgut fer declaracions i s'ha remès a la trobada de demà.

 

Mecanisme de verificació

L'acord que van tancar socialistes i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez, subratlla que ateses les "profundes discrepàncies sobre la forma final de resolució del conflicte [entre Catalunya i l'Estat], a més de les desconfiances mútues reconegudes per tots dos", PSOE i Junts van acordar dotar-se d'un mecanisme internacional "que tingui les funcions d'acompanyar, verificar i fer seguiment de tot el procés de negociació i dels acords als quals s'arribi". Aquest era un dels punts conflictius de la negociació, però ahir el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va defensar públicament la fórmula.

Aquest mecanisme de verificació estaria integrat per diferents persones, la identitat dels quals PSOE i Junts pretenen mantenir de manera discreta per evitar pressions sobre elles. Això no obstant, tal com va informar ahir ElNacional.cat, la reunió d'aquest dissabte, que no és la primera que se celebra en presència de totes les parts, hauria de servir per fixar les condicions en què es desplegarà el procés negociador i, entre altres qüestions, hauria d'assenyalar el nom de la persona que assumirà la funció de portaveu del mecanisme de verificació.

Facilitadors: Henry Dunant

El que sí que ha transcendit, tot i que cap de les dues parts ho ha volgut confirmar formalment, és el nom de l'organització internacional que facilitarà el desenvolupament de les converses. Es tracta del Centre pel diàleg humanitari Henry Dunant (HD), una organització sense ànim de lucre, amb seu a Ginebra, que es dedica a la prevenció i resolució de conflictes armats a través del diàleg, la mediació i la diplomàcia. A la seva pàgina web, aquesta fundació detalla que des del 1999 ha intervingut en diferents conflictes, entre els quals cita la mediació per al desarmament d’ETA, i que desenvolupa projectes de mediació i pacificació a Àfrica, Orient Mitjà, Euràsia, Àsia i Amèrica Llatina.

Precisament el paper d'aquest organisme en les converses amb ETA fa que ja sigui coneguda pel PSOE, i especialment per Zapatero. Però, a més, aquesta fundació manté fa temps també relacions amb les forces independentistes, i especialment amb Junts, que va contactar amb HD quan el 2018 va apostar per buscar un mediador internacional. Des d'aleshores, Junts ha mantingut informada aquesta entitat sobre l'evolució de la situació, en particular a través del responsable de l'oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay. És precisament el vincle entre Alay i la fundació Henry Dunant el que ha provocat que aquest nom aparegués a la investigació de la Guàrdia Civil sobre el cas Tsunami Democràtic, que dirigeix el jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, i que va avançar El Mundo ahir en portada.

La fundació Henry Dunant situa com a “centre neuràlgic de la seva activitat” la Unitat de Suport i Política de Mediació, coneguda com a MESU, que des de Ginebra dona suport a iniciatives d’arreu del món, que inclouen el seguiment i avaluació dels processos. Dins d’aquest àmbit HD va crear el 2003 el Fòrum d’Oslo, juntament amb el ministeri d’Afers Exteriors de Noruega, per promoure l’intercanvi d’experiències i coneixements en matèria de mediació.