Amb tots els focus a Ginebra aquest dissabte per la primera reunió amb verificador internacional de Junts i el PSOE, Esquerra Republicana ha celebrat a la seu del partit el primer Consell Nacional des de la investidura de Pedro Sánchez el passat mes de novembre amb els vots dels seus set diputats. I Oriol Junqueras ha volgut tornar a treure pit de la feina feta pels republicans durant la passada legislatura, marcada per la seva aposta pel diàleg amb els socialistes, que, segons el president del partit, és el que ha permès una llei d'amnistia que ja donaven per descomptada abans de signar el pacte amb el PSOE. "En els darrers anys hem batallat i hem lluitat contra la repressió i per treure aquells que estaven a la presó, per reformar el Codi Penal i limitar les eines repressives que l'Estat ha utilitzat contra el nostre país", ha explicat Junqueras durant el seu discurs.

Durant la campanya electoral per a les eleccions generals, des d'ERC van intentar combatre la idea que els seus pactes amb el PSOE havien estat "a canvi de res", com se'ls acusava des d'altres sectors de l'independentisme, recordant els indults o l'eliminació del delicte de sedició, que identifiquen ara com a passos previs imprescindibles perquè Pedro Sánchez hagi acceptat ara una llei d'amnistia al procés: "La donàvem per descomptada per tota la feina que ja havíem fet abans", ha reivindicat el president d'Esquerra. 

Ser un Estat, l'única manera de fer front als reptes, segons Junqueras

Amb tot, Junqueras també ha assenyalat que la feina d'ERC en els últims anys no s'ha limitat a treballar per la independència, sinó que també ho han fet per millorar el "dia a dia" dels ciutadans del país. Durant la negociació amb el PSOE, sense anar més lluny, els republicans feien referència a tres carpetes: l'amnistia, avançar en l'autodeterminació i millores pel benestar dels catalans i catalanes. "Això ens ha permès treballar per l'increment de les pensions o tenir guanys en altres àmbits i drets", ha explicat, fent referència als vots afirmatius dels diputats del seu partit al Congrés en diferents projectes del govern de coalició durant la passada legislatura. Ara, això s'ha traduït, segons Junqueras, en un pacte per a la investidura de Sánchez que "ha permès reduir de manera significativa l'endeutament que mai no s'hauria d'haver produït i reduir el pagament d'interessos, uns diners que podrem posar als serveis dels nostres serveis públics".

Després de treure pit del funcionament del país sota un govern d'ERC, "estem en rècord d'exportacions, inversions, d'ocupació...", amb dades que ha descrit com a "positives i esperançadores", també ha advertit que Catalunya s'enfronta a reptes que només es poden afrontar amb condicions si es disposa de totes les eines que tenen els Estats. "Ser un estat independent i ser una república ens dotaria de més recursos i eines per millorar la vida dels ciutadans", ha insistit, deixant clar que, per això mateix, "no podem renunciar de cap manera a lluitar pel dret a decidir i un referèndum d'autodeterminació".